En god jul – även för julblommorna

Mia Maria på Nya Blomsterhandeln har knepen för julens blommor

Mia Maria Strelin har tyckt om växter och natur ända sedan hon var liten. Hon tog ett fång julrosor i sitt knä när hon skulle fotograferas.

SKÄNNINGE (LT)

Hur ska krukväxter tas om hand så de kan glädja oss länge? Det är en viktig fråga. Vem kan blommor bäst om inte de som umgås med dem varje dag året om. Mia Maria Strelin har… ända sedan barndomen lärt sig om blommor och växter. Nu arbetar hon på Nya Blomsterhandeln i Skänninge och ger gärna tips om julens blommor.

Är julstjärnan fortfarande populär?
– Justjärnan behåller sin popularitet och många köper den till advent. Den röda är klassisk men nu finns den i många färger och varianter, svarar Mia Maria.

Hur ska då julstjärnan skötas för att hålla länge?
– Den här växten har känsliga rötter och vill inte ha blöt jord. Den ska vattnas med ljummet vatten. Utmärkande är dess känslighet för drag och vid hemtransporten ska den vara inslagen. Den ska inte heller placeras på kalla och dragiga platser, förklarar hon vidare.

Julstjärnans hemland är Mexiko och den kom till Europa på 1800-talet. Blomman sitter som små gröngula knoppar omgiven av de praktfulla klart lysande högbladen och den 12 december firas julstjärnans egen dag.

Den pampigaste julblomman är nog ändå amaryllisen. Den praktfulla stängeln med de klockliknande blommorna ger valuta efter lång tid av längtan. Amaryllisen är en lökväxt och efter att den har väckts tar det sex till åtta veckor innan den blommar.

Mia Maria ger rådet att om växer den för sakta så ska man ställa den varmt och ljust. Växer den däremot för fort så ska den ställas kallt och mörkt. Amaryllisen kommer från Brasilien och i mitten av 1960- talet blev den julblomma i Sverige.

Ger du bort en röd amaryllis säger du på blomsterspråk ”Jag högaktar dig från djupet av min själ.”

Hyacinten är en annan lökväxt som hör julen till. Samma råd som för amaryllisen finns för hyacinterna. Vi vill ju gärna att de ska blomma lagom till julgrupperna.
– De gula blommorna luktar mest men det finns doftfria hyacinter. Våra hyacinter köper vi från lokala odlare i trakten, kommenterar Mia Maria vidare.

Mia Maria betonar även att de köper allt de kan från odlare i närheten och ett exempel är tulpanerna. Denna vårväxt har för övrigt mer och mer blivit en julblomma. Hon fortsätter med tips om hur azaleor, orkidéer och enar ska vattnas.
– Doppa ned dem i en hink med vatten och när det börjar bubbla i vattnet är de klara. Låt dem sedan rinna av och upprepa proceduren när de börjar bli torra. Något många slarvar med är när man sätter sin krukväxt i en ytterkruka. Det måste finnas en luftspalt mellan krukorna. Tänk även på att använda rena krukor och vaser. Blommor är känsliga för bakterier, precis som allt annat levande, betonar Mia Maria.

Förutom Anneli Nordqvist arbetar två anställda, Caroline Hammarlund och alltså även Mia Maria Strelin, i butiken. Dessutom har de praktikanter och floristelever och just nu är det Amanda som får chansen att vara med i julruschen.

Mia Maria har mycket mer att berätta om sina älskade växter, och hennes glädje över arbetet syns tydligt. Men så är hon också en produkt av att växa upp på Omberg, Östergötlands mest sägenomspunna berg.

– Min mormor och morfar bodde på Omberg och där hade jag mitt andra hem. De lärde mig från början om naturen och jag älskar allt som växer och vill förvalta deras arv, poängterar hon.

Text och bild: INGA BIRGITTA WIDÉN, HANS BLOMBERG

Share