En vandring för framtiden

Ett pilgrimsprojekt i Svenska kyrkan för miljön

Vandrare på väg mot hamnen i Öninge. Först går Birgitta Hellman-Magnusson, som är dagens vandringsledare på grund av sin goda kännedom om vägar och leder, och Camilla Linusson.

VADSTENA (LT)

Vårt klimat förändras snabbt. Världen blir allt varmare och torrare samtidigt som det kommer intensiva regn med översvämningar som förstör hem, natur och skörd. Många vill ändra vårt sätt att hantera världen.

I Glasgow i Skottland ska Förenta nationernas klimatkonferens COP26 äga rum den 1 – 12 november. För att uppmärksamma detta och påverka deltagarna vandrar människor från flera länder dit under det gemensamma namnet ”Walk for future”.

Ett projekt inom Svenska kyrkan ordnar den svenska vandringen. Den är en manifestation i kyrkans klimatarbete. Den beräknade tiden är drygt ett hundra dagar. Annika Spalde är projektledare och ska även gå från Vadstena till Glasgow. Gustav Fredriksson från Falköping går också hela sträckan. Ytterligare några ska gå större delen och många deltar en dag eller ett par.

Annika är anställd i projektet sedan februari. Hon gör en färdplan, som är mycket detaljerad. Redan innan start är sovplats och mat ordnade utmed hela vägen. I regel sker övernattningar i församlingshem, ibland i kyrkor, en natt på en campingplats och en på ett vandrarhem. Tanken är att där också ska finnas en förstärkt frukost så att det också räcker till att göra lunch att ta med sig.

Vandringen startar i Vadstena och de tre första övernattningarna sker i Östergötland. En i Rogslösa i Vadstena kommun och två i Ödeshögs kommun. Vandrarna blir också aktiverade utmed vägen. De besöker Heliga Hjärtas Kloster och får Moder Catharinas välsignelse. Jenny Karlsson från naturum Tåkern besöker dem och i Öninge berättar Aktion Rädda Vättern (ARV) om sitt arbete.

Lisa Lennartsson, ordförande i ARV, och Camilla Linusson, som också är med i styrelsen, vandrar med från Västra Tollstad, där den andra övernattningen sker, till Öninge. Det är cirka 12 000 steg, berättar Camilla. Lisa talar om det viktiga dricksvattnet och att Vättern måste räddas. Intresset för hennes tal är stort bland vandrarna.

Ni kommer att passera Norra Kärr, säger Lisa. Jämför med översvämningarna i Tyskland och Belgien och tänk er en gruva på berget och ett nytt regn som får en damm att brista. Det kan spola bort hela Gränna.

Pether Nordin från Linköping tänker gå med den första veckan från Vadstena till Gränna. Han berättar att de går två mil om dagen. Han har just fått en sonson och går för barnbarnens skull.
– Vi äter och barnbarnen får duka av, säger Pether. Vi går från bordet och de får städa.

Pether tänker på sin sonson. År 2085 är han lika gammal som jag är i dag, säger Pether. Hur är världen då? Vandringen gör att vi får det i kroppen, tycker Pether.

Annika avslöjar att de inte ska gå riktigt hela vägen. Det blir tåg mellan Hamburg och Münster och färja, eller om möjligt segelbåt, mellan Amsterdam och New Castle. Hemresan från Glasgow går med tåg till Sverige.

Tanken är att de ska ha en förmiddagsfika i Öninge hamn klockan halv elva. Klockan 10.29 får Länstidningen ett telefonsamtal där Camilla berättar att nu har de hunnit till Stora Lund.

En timme och 11 minuter försenade anländer gruppen med vandrare till Öninge där det i stället blir lunch.

Annikas slutsats av dagens försening är att de borde prata med lokala stigfinnare kvällen innan så att de vet bättre hur terrängen är. Efter pausen i Öninge ska vandringsgänget söderut för att tillbringa nästa natt i Stava missionshus.

Den 21 augusti lämnar gruppen Sverige. I Tyskland ska den möta en grupp vandrare och sedan en från södra England.

I Glasgow ska det vara manifestation varje dag. Gruppen ska överlämna sitt budskap, skrivet på en del av ett lakan i vilket de har satt ändarna runt pinnar så att budskapet går att rulla ihop. Och rulla ut.

Annika tycker att det viktigaste är att hålla fast vid Parisavtalet.

Det är bråttom, säger projektledaren.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share