Ett socialt arbete på kristen grund

Ria Hela människan i Mjölby har klarat verksamheten bra under pandemin

Ann-Sofie gläds åt att man hittills klarat verksamheten bra under pandemin.

MJÖLBY (LT)

Ria betyder rådfrågning i alkoholfrågan. På 1980-talet bytte verksamheten namn till Hela människan som är ett socialt arbete på kristen grund. Ändamålet och uppdraget är att motverka att människor hamnar i utanförskap och utsatthet.

Hela människan i Mjölby har funnits i 30 år och Kyrkogatan 8 är en välkänd plats dit alla är välkomna.

Ann-Sofie Gustavsson, assistent och vice föreståndare, märker att förutom de med missbruksproblem är det många besökare hos Ria som är ensamma och har behov av gemenskap. Hon har lagt märke till att den gruppen har ökat i samhället och poängterar hur glad hon är över att de har kunnat hålla öppet trots pandemin – men tillägger:

– Vi har fått anpassa vår verksamhet. Öppettiderna är klockan 7-12 från måndag till torsdag och då serverar vi kaffe och en landgång. Det får vara högst sex personer i varje rum. Ingen som är förkyld får komma in och hygienen med handsprit och uppmaningar om att tvätta händerna är viktig. Alla gästerna visar respekt och vi har ingen som blivit sjuk i covid 19 av våra gäster, berättar Ann-Sofie.

Man har tre anställda och en av dem är Ola Ring som har hand om trädgården samt second hand-shoppen.
– Nu på vintern är det många som behöver kläder och skor så vi försöker hjälpa alla med att få vad de behöver. Vi har också ett gratisbord varje dag där man kan hämta det man vill. En rolig uppgift är att ha hand om vår fina trädgård, och i somras kunde vi ordna grillkvällar eftersom det är enklare att träffas utomhus, kommenterar han.

Förutom de fast anställda finns många volontärer som hjälper till. Eftersom många är äldre och tillhör en riskgrupp så är det färre som kan komma och hjälpa till nu.
– Vi har även en kvinna som kommer och bakar åt oss och det är vi glada för, påpekar Ann-Sofie.

Förutom den dagliga verksamheten har Ria ett härbärge. Kommunen har fyra platser och det är socialtjänsten som ser till vilka som får bo här. Personalsituationen har varit svår under coronan eftersom volontärerna inte kunnat arbeta där. Därför har den ordinarie personalen fått göra om sina scheman och arbetar var tredje fredag och lördag natt.

Förr om åren har Ria haft ett julbord den 22 december, men i år blir det i stället en jullandgång, julklapp och matkasse.
– Tills nu har vi 60 personer anmälda, kommenterar Ola

Ann-Sofie berättar att varje torsdag kl 10 hela året delas matkassar ut.
– Utan gåvor skulle det vara svårt och Willys och många andra är generösa med gåvor vilket är ett stöd för den verksamheten.

Nu när biblioteken är stängda är det svårt för många som hela tiden måste fylla i blanketter till en rad myndigheter.

– Alla har verkligen inte BankID och digitala hjälpmedel. Så den extrema byråkratin ställer till med problem för så många. Våra gäster kommer emellertid hit och vi hjälper dem så mycket som vi kan, betonar, betonar Ann- Sofie.

Verksamheten vilar på kristen grund och verksamheten är ekumenisk med frikyrkorna och Svenska kyrkan som ansvariga. Varje tisdag kommer en präst eller diakon och håller andakt. Nu till jul kommer kyrkans folk att hjälpa till med härbärget eftersom övrig verksamhet är stängd.

Verksamheten på Ria imponerar. Tänk så bra för alla deras gäster att de kämpar på och nu är det extra svårt under pandemin. Det behövs mycket värme och generositet för ensamma och de som känner sig utanför samhället på olika sätt. Ria och Hela människan finns till för dem.

Text och bild: INGA BIRGITTA WIDÉN, HANS BLOMBERG

Share