Festligt när PRO fyllde 75 år

Nu blickar föreningen framåt

Exakt på dagen 75 år efter PRO Boxholms födelse hölls kalas på Bjursdalens trivselhus. Föreningen har i nuläget 235 medlemmar men vill gärna ha fler.

BOXHOLM (LT)

I slutet av oktober fyllde PRO i Boxholm 75 år. Närmare ett 90-tal medlemmar firade den stora dagen på Trivselhuset i Bjursdalen med god supé och uppträdande av Ehrling ”Elvis”… Lundberg från Malmbäck i Småland.

Eftersom Länstidningen inte hade möjlighet att vara på plats på festen i Bjursdalen träffade jag styrelsen på månadsmötet i november för att prata om föreningens verksamhet och planerna framöver.
– PRO i Boxholm startade den 27 oktober, alltså för exakt 75 år sedan, berättar ordföranden Lars-Bertil Oskarsson. Vi brukar alltid ha våra medlemsträffar på torsdagar men den här jubileumsdagen ville vi fira på den rätta dagen vilket var en onsdag. Festen blev jättelyckad och vi är så nöjda med den.

PRO i Boxholm har i nuläget 235 medlemmar varav 16 är nya för året. Förra året fick föreningen ingen ny medlem, vilket kan förklaras av pandemin då all verksamhet låg nere.
–När det var som flest medlemmar var det cirka 50 fler än nu, fortsätter Lars-Bertil. Tyvärr har vi inte haft möjlighet att forska i hur många medlemmar det var vid starten eller vilken verksamhet som bedrevs då. Men vi tror att det finns dokument bevarade så vi hoppas att kunna forska i detta så småningom.
–Hela pensionärsrörelsen är tyvärr på nedgång fick vi veta vid ett möte med PRO i länet, berättar Jan Rydell. Överhuvudtaget är det svårt för föreningsverksamheter nu för tiden. Många äldre medlemmar försvinner på grund av åldersskäl och de yngre är svåra att locka. Det är så mycket annat som upptar folks tid och intressen numera, kanske för att de flesta pensionärer är mycket piggare nu än tidigare.

Styrelsemedlemmarna menar att det är synd att inte fler vill vara med i föreningen.
– Att vara medlem i PRO kan ge så mycket, inte minst gemenskapen med varandra. Vi gör också väldigt mycket kul tillsammans, säger Marita Rydell.
– Varje torsdag när det är torgdag bjuder vi alla pensionärer på kaffe till en frivillig avgift, berättar Lars-Bertil vidare. Då passar vi på att informera om vår verksamhet för att förhoppningsvis locka några nya medlemmar.

Nästa medlemsaktivitet är en resa den första advent till Ombergs Golf Resort för att äta julbord. PRO bjuder på resan medan var och en betalar för sin mat.
– Vi har ett femtiotal anmälda, så det är nästan en full buss nu, säger Ann-Christin Holm.

Ann-Christin ingår i festkommittén tillsammans med Marita och Jan Rydell. Vårens aktiviteter är färdigplanerade. Det blir medlemsmöten med teman som släktforskning, säkerhet och blommor, våffelfest och påskfest och avslutning med sill och potatis. Boule och promenader är stående inslag.
– Sen kanske det eventuellt kan bli någon bussresa, säger Marita. Men det är osäkert än så länge.

Royne Axelsson är den nyaste medlemmen i styrelsen och han har bara varit medlem i PRO några månader.

– Jag blev tillfrågad om jag ville vara webbansvarig och på det viset halkade jag direkt in i styrelsen, säger Royne och skrattar. Men jag tycker att det är kul att vara en del av det här.

Under tiden som vi pratar tar Marita fram en fin gräddtårta från kylen och börjar servera kaffe till gänget.
– Vi har inte tårta vid varje styrelsemöte, säger hon och skrattar. Men vi har alltid tårta i anslutning till att någon fyllt år och Jan fyllde för några dagar sedan så det firar vi nu.

Lars-Bertil Oskarsson har varit ordförande i föreningen i två år och trivs väldigt bra med uppdraget.
– Det här är det roligaste uppdraget jag har haft. Vi har ett så bra samarbete och väldigt trevligt tillsammans och vi får se om de vill fortsätta att ha mig som ordförande vid nästa årsmöte, säger Lars-Bertil och skrattar.

Den 9 december är det luciafirande i Trivselhuset och sista aktiviteten för det här året är på julmarknaden den 11 december. Då är öppet hus i PRO:s lokal på Storgatan och det bjuds på glögg, kaffe, pepparkakor och lotterier.

Kanske det kan locka någon ny medlem till PRO.

Text: GEN LARSSON Bild: ROYNE AXELSSON GEN LARSSON

Share