Finns det på Facebook har det hänt

Nu har vi i lilla Sverige kommit till den punkt då returinformationen fungerar perfekt. Alla vet allt om alla. In i minsta detalj och om precis allt. Det finns nog bara en sak som vi inte berättar om på sociala medier. Toabesöken eller de mest naturliga delarna av vårt liv. Födan vi måste ha för att överleva omsätts ju i våra kroppar till något vi kan kalla en slaggprodukt, ja det här ett eget ord jag hitta på så det kan ni lämna därhän, och den där slaggen ska ju ta vägen någonstans. Det om detta.

Men i övrigt vet jag om de flesta vad de handlat under dagen, hur vädret är utanför deras eller mitt fönster, och inte minst hur arga de är på regeringen, grannen, Anders Tegnell eller polisen. Alla gör fel och för lite och har för mycket betalt.

Senaste veckorna har jag fått en klar bild över vilka som fått vaccin mot Covid-19 och vilka som inte fått. Samt det allra viktigaste, vilket vaccin de fått. Vi står inte glatt och bockar, tar emot sprutan och är nöjda. Den allmänbildade svensken ska också ha reda på vilket vaccin som ska in i kroppen. Samt inte minst ha koll på vilka som fått vilket vaccin och att de inte, ve och fasa, fått sitt vaccin före en som enligt uttagningsprocessen, inte ska gå före. Att personalen inom vården fått sitt vaccin före alla andra, oavsett ålder, har vi svenskar nästan accepterat.

Det viktigaste är dock att skriva på, exempelvis Facebook, att de fått sin dos, den första för de flesta, och att det gick bra. Har ännu inte läst att någon fallit ned i kramper när nålen satts i armen. Men där emot är det noga att skriva: – Fick min första spruta idag och känner ingenting. Kanske lite ont just där sprutan stacks in. Men i övrigt känns det jättebra. Vi får väl se hur det känns i morron bitti.

Det är nämligen viktigt att skriva att man just när meddelandet skrevs mådde bra men att lägga till funderingen inför morgondagen. Där har jag läst att en del känt sig lite stela på morgonen och några har känt ett stråk av huvudvärk.

Det där med stelheten kan jag känna lite av, varje morgon, utan att ha bestuckits av någon trevlig sjuksköterska. Även så kan ett osunt leverne leda till huvudvärk och nedstämdhet. Men då handlar det om andra ”mediciner” som vare sig sjukvården, regeringen eller Anders Tegnell har föreslagit någon att inmundiga.

Där kan man höra triumfatoriska utrop från stora starka karlar med vikingablod i ådrorna ropa: – Nu har det gått fjorton dagar sedan jag fick sprutan. Känner inga som helst biverkningar. Så den lilla rackarn bet ordentligt på coviden. Så nu blir det after work igen på fredag. Allt ska återgå till det normala, och det snabbt. Helst innan andra sprutan. Det normala kan ju också betyda att vaccinsprutorna snart få ge sig för de bilder och inlägg som dominerat Facebook under många år. Bilder på snöfall, har jag själv lagt ut, bilder på nedskräpning kring sopstationerna, bilder från nyopererade händer, fötter, knän, ögonbryn, nedfallna träd, osopade gator (kommunernas fel, så klart!), bilder på människor som anses fula, av distributören, samt sist men inte minst vad man tänker äta.

Det är ju något som alla gör men många vill visa att de gör det på riktigt. Inte något allmänt skryt att man ätit det och det. Nej, bild ska det vara, så man vet att det inte är något ljug eller skryt bakom.

Nu får folk lägga ut vad de vill på sociala medier, nästan, men jag är rädd för att kokböckerna, som tidigare nästan sprängde alla bokhyllor, får ta stryk.

Att vissa upp Kajsa Vargs samlade verk, Pär Morbergs skrytböcker, Leif Mannersons manande tips, Tore Wretmans klassiker eller någon bok från en Sverigesbästa- kock-vinnare, har ju verkligen dominerat våra hem. Men nu är det upplysningen om att ”jag har tilllagat och ätit detta mästerverk”, som gäller.

Även en läcker tallrik från en restaurang måste fotas och läggas ut. Lite pekpinneaktigt så där. – Här sitter vi på Riche i Stockholm och ska just äta Ungstekt rumpstek med rösti och ört- och grönsaksbearnaise. Har just avsmakat vinet, ett mustigt Amarone de la Valpolicella från 2016. Hur smakar pizzan….

Skrytsamt ska det vara. Lika skrytsamt som att visa när man just tar emot vaccinsprutan utan minsta rynka kring ögonen som visar att det allt gjorde lite ont. När det gäller sprutan så gäller det att man, liksom med vinet, berättar vilken sort som serverats. Moderna, Pfizer går lika bra som ett Amaronevin men nämner man Astra Zeneca höjer många på ögonbrynet. Trots att det lär vara ett av de mest effektiva vaccinen så är det i det närmaste dödskallemärkt just nu. Framtiden får visa resultatet på vilket vaccin som var bäst.

Resultatet av matbilderna får vi väl aldrig reda på. Men vi vet allt om alla i alla lägen och att ljuset är tillbaka, en fröjdesam vår väntar, alla är snart lika besprutade likt en del av grödorna på våra åkrar. Uti vårsolens glans…

Ulf Holmertz

Share