Förening blev Årets Tjällmobo(r)

Utnämning på Tjällmo marknad

Årets Tjällmobo blev Tjällmo hembygdsförening. Ordförande Margareta Karlsson står med diplom och tackar för utnämnandet.

TJÄLLMO (LT)

Det har blivit tradition att ha marknad i Tjällmo lördagen före Mors dag. Då utses också Årets Tjällmobo. Boende i Tjällmo hade tidigare fått lämna sina förslag om vem de tyckte skulle bli årets Tjällmobo. Dessa röster hade sedan sammanräknats. Priset delades ut på marknadseftermiddagen och många undrade vem det skulle bli.

Marknaden började redan på förmiddagen med en massa skoj. Någon som drog blickarna till sig var gycklaren Curry. Han jonglerade med både knivar, bollar och brinnande facklor. Till mångas skräck och förtjusning, sprutade han också eld som den värsta drake. Två riktigt stora godisregn från lastbilen som stod parkerad fick också barnen delta i.

Härlig musik hördes över det lilla torget framför Ica. The Jammers från Närke spelade medryckande rockabilly, så det var helt omöjligt att stå stilla. Härliga toner hördes också från Gästgiveriets gårdsplan. Där hade tält ställts ut och en trädansbana lagts ut, om någon ville ta sig en svängom.

Musiken där sköttes av Jalle Swanö och Anders Berglund, två riktigt kunniga rock-n-roll-rävar. Deras sköna prat mellan låtarna är det alltid roligt att lyssna till. Monica och Chris Wall på Tjällmo gästgivaregård hade fullt upp med att mätta hungriga gäster. Vid ett av borden satt Erik Fröling och Monica Bergström från Motala och njöt i det sköna vädret. Senare på kvällen blev det mer festligheter på Gästis.

Jalle Swanö, känd för många dansanta i Östergötland, satt också och signerade sin egenhändigt skrivna memoarbok ”Jalles Nöjesmemoarer 1988–2018”. I den har han sparat urklipp, biljetter, foton med mera och sedan kommenterat dessa med roliga texter. Riktigt intressant och roligt att läsa ur.

Många strosade runt bland marknadsstånden med sedvanligt utbud. Kryddor, vaxdukar, kläder, loppis och en massa andra bra-att-ha-saker. En utställning av olika fordon fanns också på ett fält. Där kunde besökarna rösta på det finaste fordonet. Bilar, traktorer och mopeder kunde man rösta på.

Så äntligen skulle Årets Tjällmobo presenteras. Ordföranden för byalaget, Maria Sundén Joge, greppade mikrofonen och läste upp en rimmad motivering (se separat ruta). Därefter bad hon Tjällmo hembygdsförening att kliva upp på flaket och motta ett diplom, en plakett och en vacker blomma. Det var de som röstats fram som Årets Tjällmobo(r). Blomman hade skänkts av Grahns blommor.

– Ett hjärtligt tack till alla, sa Margareta Karlsson, ordförande i hembygdsföreningen. Vi är så glada för allt samarbete vi har av mängder av människor både från föreningen och andra. Vi är också väldigt tacksamma för alla besökare som kommer till hembygdsgården. Utan er skulle det inte fungera. Har ni information om bygden, både nytt eller gammalt, så hör av er till oss.

Mot slutet av marknadsdagen korades publikens val av bästa fordon. 189 personer hade röstat och med 36 röster vann Jimmy Blom från Skäftesfall, Finspång. Hans Volvo PV 544 från 1953 var verkligen läcker, men helt omgjord, även om den liknade en PV från den tiden.

– Jag har delat den på mitten, breddat den med 15 cm, började Jimmy. Sen har jag gjort motorhuv, baklucka, skärmar i plast. Ja, faktiskt allt är omgjort av mig själv, hemma i garaget. Jag tror att det gått åt cirka 2 000 timmar att få iordning den.

Byalaget i Tjällmo, stod som arrangör för dagen, och bland det sista som gjordes var att dra ett stort lotteri. Vinnare, till den fina haren som Stefan Karlsson sågat ut, blev Tomas Dahlén från Hammar. Han är även känd under namnet gycklare Curry. Ingen kunde väl vara mer värd än honom att vinna, när han själv roat både barn och vuxna med sina konster, denna dag.

Text och bild: EVA CARLSSON

Share