Gå på ljudguidning i innovativ stadsdel

Hör berättelserna bakom Vallastadens brokiga bebyggelse

Annorlunda arkitektur som även kan uppfattas som en rörig och stressande stadsdel.

LINKÖPING (LT)

När Vallastaden visade upp sig 2017 väckte stadsdelen stort intresse med sin spretiga arkitektur. Utbyggnaden fortsätter och nu kan besökarna lära sig mer genom att lyssna på en ljudguide under promenaden i området.

Idén om att bygga stadsdelen Vallastaden intill universitetet uppstod 2011. Projektet startades av Linköpings kommun och samarbetspartners har varit Linköpings universitet och Akademiska hus.

På fem år byggdes de första 1000 bostäderna av 40 aktörer och i september 2017 invigdes den första etappen av Vallastaden, genom att booch samhällsexpot Vallastaden 2017 genomfördes.

Småskalighet och mångfald var ledord när Vallastaden planerades. Dessutom fanns en idé om att motverka segregation genom att i vartenda kvarter blanda bostadsrätter och hyresrätter med villor eller radhus. För att se till att de boende träffar sina grannar byggdes gemensamhetslokaler, så kallade Felleshus.

När så området presenterades under Bomässan för tre år sedan var nyfikenheten stor och totalt lockades 15 000 branschbesökare och 75 000 från allmänheten.

– Vallastaden är en speciell stadsdel. Det syns i den brokiga och varierande arkitekturen men det finns även många värden som kanske inte syns direkt – till exempel vår ambition att skapa en socialt hållbar stadsdel, säger Martin Nordahl på Okidoki Arkitekter som är en av dem som står bakom grundkonceptet för Vallastaden.

Martin är även en av de röster som hörs i en nyligen framtagen audioguide som riktar sig till intresserade människor som besöker området.

Via audioguiden, som man kan lyssna på via Vallastadens hemsida, kan besökare själva strosa runt samtidigt som de lyssnar på tongivande personers beskrivningar om stadsdelens arkitektur och grundläggande idéer.

Audioguiden har nio stopp runtom i stadsdelen. Vid varje stopp kan besökare lyssna till en person som varit involverad i Vallastadens utformning. Eva-Carin Jagefeldt är en av arkitekterna och hon bor nu med sin make i en villa som hon har ritat själv.
– Det var lite ovant att bli inspelad, men väldigt roligt att få berätta om vårt hus och om hur det är att bo i Vallastaden, säger Eva-Carin.

Fortfarande är intresset stort för stadsdelen och det anordnas många studiebesök bland den brokiga bebyggelsen.

– Under 2019 guidade vi ungefär 1 500 personer i Vallastaden, mest grupper från Sverige, men även internationella grupper, bland annat från Vietnam och England. I år har vi på grund av covid- 19 såklart haft mycket färre besök. Jag tror audioguiden blir en perfekt utflykt, speciellt för personer som är intresserade av arkitektur och stadsutveckling, säger Malin Kratz som arbetar som besökssamordnare på Miljö och samhällsbyggandsförvaltningen.

Med audioguiden kan dock besökare guida sig själva och lära sig mer om den minst sagt annorlunda stadsdelen.

– Det du ser idag är bara en del av vad Vallastaden kommer att bli. Utbyggnaden kommer pågå under lång tid framöver. Runt år 2040 kommer Vallastaden totalt ha cirka 3 500 bostäder och vara två gånger så stort som det var under expot 2017. Exakt hur det kommer se ut vet vi inte idag – men vi vet att framtidens byggnation kommer fortsätta präglas av innovation och variation, säger Mikael Norman, översiktsplanerare på Linköpings kommun, i det sista stoppet på audioguiden.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share