Gör Torsdagsturen och upptäck Åtvid

Lokala besöksmål bildar nätverk i sommar

Nostalgikvarnen har blivit ett populärt utflyktsmål som lockar folk till Björsäter.

ÅTVIDABERG (LT)

I sommar är det läge att ”göra Åtvid” och upptäcka allt det intressanta som finns runt knuten. Det menar det nybildade nätverket Gör Åtvid som har skapat Torsdagsturen.

Förra årets hemester lärde oss att semestra på hemmaplan och upptäcka de lokala besöksmålen runt oss. Till denna sommar har fjorton turistföretagare i Åtvidabergs kommun gått samman och bildat nätverket Gör Åtvid för att spinna vidare på den trenden. Tanken är att hålla öppet samtidigt och dra nytta av varandra.

För att få ut maximal synergieffekt har man skapat Torsdagsturen, vilket innebär att samtliga medverkande håller öppet på torsdagar under sommaren för att uppmuntra att åtvidabergarna och andra sätter sig i bilen och gör en liten torsdagsutflykt på landsbygden.

– Fika, handla, titta på konst och njut av omgivningarna. Allt finns runt Åtvid! Gör Åtvid Besöksnätverk håller öppet och gör vår händelserika och vackra bygd tillgänglig för dig varje torsdag eftermiddag 17 juni – 26 augusti. För mer information se respektive hemsida eller FB-sida, skriver Gör Åtvid.

Nätverket har tagit fram en karta där de märkt ut varje besöksmål med kontaktuppgifter. I Björsäter kan man besöka Sissi Stahli och Per Erik Gustavsson som sysslar med skulptur, trädgård och foto samt Nostalgikvarnen med antikt och retroprylar.

Rör man sig mer åt Värnatrakten så kan Torsdagsturen locka med Stora Björksveds lilla fårgård med kafé och gårdsbutik, Herrsäters gårdsbutik med närproducerat mathantverk, Kungsviks gårdsbutik med förädlade produkter från gårdens djur och Trädgårn i Bersbo med fika och loppis. I centralorten har vi Keramikfabriken med keramik, inredning och möbler, Villa Baro med bistro, bar och logi, Emma G:s saker och ting med retro, kuriosa och loppis samt Mormorsgrufwans antik i Mormorsgruvan. Tar man Torsdagsturen till den östra kommundelen så kan man stanna till på Lapphem i Borkhult med kafé och logi, natur och kultur, Lena Wallentinsson, foto med ateljé i Fröjerum, Ellas gårdsbutik, med kafé och gårdsbutik i Rumma samt Mor & dotter, med kafé, blommor och inredning. Allt hinns knappast med på en enda dag så det får bli många Torsdagsturer i sommar.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share