Gustav Vasas liv från sängkanten

Ett välkommet nyskrivet krönikespel i ruinen

Gustav Vasa (Marja Vilgren) är sängliggande och kökspojken Holger (Signe Bjurberg) kommer med ytterligare en filt.

ALVASTRA (LT)

År 1987 bildas föreningen Alvastra krönikespel och från samma år uppförs ett spel i ruinen nästan varje sommar. I år heter det ”Kronan och härskaren” och är en nyskriven pjäs om… Gustav Vasa vars 500-årsjubileum ju firas. Av den anledningen spelas även två föreställningar på Gräsgården i Vadstena.

I Alvastra återkommer under många somrar ”Makten och härligheten” av Gunnel Bergström. Många har tyckt att det är bra med samma pjäs och har sett fram emot det år när föreningen lyckas slå Himlaspelet i Dalarna och dess rekord.

Andra har tyckt att det är dags att byta spel och de har fått gehör för sin åsikt. Numera heter föreningen ”Teaterföreningen Alvastra krönikespel” och sedan i fjol blir det en ny pjäs varje sommar. Och ett nytt tillfälle för ungdomar att pröva på att spela teater.

I årets pjäs är Gustav Vasa huvudperson. Han spelas av Marja Vilgren, som är en van amatörskådespelare och talar så att hon hörs trots brist på mikrofon och högtalare. Enligt regissören Birgitta Fröjd- Söderlund är hon som född att spela Gustav Vasa.

Skådespelarna är lite utspridda i länet och repetitionerna har delvis skett i delar av föreställningen. När det är dags för generalrepetition säger Birgitta därför med eftertryck, att detta verkligen är ett genrep. Hon avslöjar att det är andra gången de spelar igenom hela pjäsen tillsammans.

Publiken har uppmanats att ta med sig något att sitta på och det blir stolar både med och utan rygg- och armstöd. En har en pall och en annan väljer att ligga på magen på marken.

Scenen är uppbyggd intill en mur i klostret och där finns kungens gemak och köksingången, de två platser där handlingen utspelar sig. I varje fall under den första halvtimmen. Till det stora schackspelet hinner man inte denna kväll.

Under halvtimmen har Gustav huvudrollen, där han ligger i en stor säng mitt på scenen med mängder av kuddar, filtar och gosedjur omkring sig. Han ligger och ropar. Först på sin hustru Katarina. Sedan på Fader Johannes och så på en apotekare. Han är sjuk, har ont i magen och i huvudet.

Drottning Katarina, spelad av Isabelle Österhult, infinner sig så småningom i en guldig blå klänning. Hon berättar att sönerna och döttrarna inte har tid att komma.

Många spelkvällar under tidigare år har det regnat runt omkring men inte kommit en droppe i Alvastra. Så är det inte denna genrepskväll. Det mulnar på himlen och en dryg halvtimme in i föreställningen vräker regnet ner. Kungen alias Marja hamnar i en pool. Filtar, kuddar och gosedjur blir snabbt dyngsura och Birgitta tvingas gå in och bryta föreställningen.

Vädret övertar huvudrollen och genrepspubliken får inte höra färdigt när Gustav Vasa berättar sitt livs historia för kökspojken Holger, spelad av 12-åriga Signe Bjurberg. Det är för övrigt första gången Signe spelar teater och hon klarar debuten bra.

Efter ytterligare spel i Alvastra klarar årets två sista föreställningar, de i Vadstena, vädret bättre och det kommer publik, berättar föreningens kassör Kjell-Åke Gauffin. Polistillståndet gäller för 50 besökare per kväll och det uppfylls nästan.

Årets föreställningar är över och föreningens skrivglada tremannagäng är redan igång med en pjäs för nästa år, berättar Kjell. Fjolårets föreställning av ”Kyrkomålardubletterna” är omvandlad till film, som man har kunnat se på nätet för en femtiolapp. Det är oklart om det blir så med årets.

Däremot är föreningen inne på att spela den ytterligare några gånger för en särskild publik.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share