Hästgård i öppet landskap

Välskött och trevlig bostad med pool. Här finns ladugård med oinrett stall, magasin med flera byggnader samt 4,9 hektar mark med fint läge. Välkommen till Lista Holmen som är veckans gård till salu.

Södermanland erbjuder det mesta man kan önska av städer, tätorter, vackra landskap, fina jordbruk, natur, kultur och så vidare. Det är ett län man ständigt kan upptäcka och uppleva mer i.

Här finns också Eskilstuna kommun med sin för landet så viktiga historia. Ett par nedslag i den kan vara att 1771 grundades Eskilstuna Fristad som landets första och enda fristad. Där skulle småföretagare inom järn-, stål- eller metallförädling kunna verka fritt oberoende av skråtillhörighet. Fristaden var en stor del av grunden för nästa sekels, 1800-talets, utveckling av Eskilstuna till industristad.

En person som av Eskilstuna fristad 1832 fick uppdraget att anlägga en mekanisk verkstad var Johan Theofron Munktell. Var och en som haft minsta anknytning till svenskt lantbruk känner troligen till traktorerna av märket Munktell. I Eskilstuna finns idag Munktellmuseet.

Kommunen kunde den 12 december redovisa ett positivt resultat från SCB:s medborgarundersökning. Invånarna i Eskilstuna blir allt mer nöjda med att bo här. Det är ett resultat som under flera år i rad bara förbättrats.

Veckans gård, Lista Holmen, är belägen ett par mils bilväg sydväst om själva Eskilstuna och ett par kilometer fågelvägen från Östra Hjälmarens norra strand. Landskapet utgörs av en stor del öppen jordbruksmark med partier av skog. Bostadshuset i två plan har framträdande charm och karaktär. Sektionen med balkongen ovanpå verandan ger det där extra till exteriören och känns inte bara självklar utan även nödvändig för att huset ska vara komplett. Vid sidan av huset finns en generöst tilltagen terrass med en pool om 10×5 meter som värms via bergvärme. På andra sidan av huset finner man ett inbjudande vackert litet lusthus. Här kan man verkligen njuta av sitt boende.

Huset har en boyta om 140 kvadratmeter som fördelas på fyra rum och kök. Det välkomnar med en skön entrévåning. Köket är rymligt, modernt och har samtidigt lantkänsla. Braskaminen och klinkergolvet med golvvärme gör det hela ännu bättre. Från vardagsrummet kan man gå ut till terrassen och poolen. På övre plan finns, förutom sovrum och utgång till balkongen, ett allrum. Duschrummet från 2013 är fräscht och fint. Helhetsintrycket av den här bostaden är välskött, påkostat, smakfullt och en stor trevnad.

Ladugården har vagnslider, höskulle samt en för närvarande oinredd stalldel där det tidigare funnits spiltor och boxar. Stalldelen är om 12 kvadratmeter och kan användas, inredas efter eget tycke. En magasinsbyggnad i två plan finns också på tomten. Här finns både förrådsplats och garage.

Lista Holmen är en välskött gård med bostad och ladugård i mycket fint skick. Läget är enskilt men ändå finns väg 230 runt hörnet. Man tar sig enkelt vidare till Eskilstuna och andra större orter. Det här kan bli den gård och boende som uppfyller drömmen om ett bekvämt, trevligt lantligt boende.

Text: BO BÄCKMAN

Share