Höst och hållbarhet på bibblan

Två utställningar under december

Gamla filmjölkspaket kan flätas till korgar.

VALDEMARSVIK (LT)

Den ena handlar om hösten och den andra om återbruk. Under december visas två utställningar på biblioteket i Valdemarsvik som kan passa besökare som söker såväl… kontemplation som inspiration.

Vinterns första snö föll för några veckor sedan så det är hög tid att ta farväl till hösten, och det är precis vad Vammarskolans sjundeklassare har gjort. Eleverna har skapat höstdikter som sedan samlats i en utställning som kan beskådas av bibliotekets besökare.
“Mörkret kommer mer och mer
Alla löven faller ner
Alla träden ser nakna ut
Förutom alla granar
Inga flera blommor vill
Nu får vi vänta till april”

Under terminen har årskurs 7 på Vammarskolan fått orientera sig i poesins landskap. Denna upptäcktsfärd bland metaforer, allitterationer, rim, besjälningar och liknelser har resulterat i en serie fina höstdikter, som har satts upp på bibliotekets vägg tillsammans med bilder som eleverna själva tagit. Dikten ovan var ett exempel på de verk som ingår i utställningen. En annan dikt lyder som följer:
”Jag hör hur löven faller ner från träden
Jag hör hur vinden gör så att löven prasslar
Jag hör hur löven prasslar när jag går
Jag ser hur löven sakta börjar gulna
Jag känner hur kylan lägger sig som ett täcke över marken
Pumporna lyser över löven, lika fint som solens sken
Det doftar höstmorgon”

Den andra decemberutställningen heter ”Skapande återbruk – en utställning som vill inspirera”. Där visas bland annat upp de flätade korgar som Per Rosenqvist gjort av filpaket. Utställningen visas i Spektrummet och anordnare är Kulturföreningen Hållplats som genom kurser i Studieförbundet Vuxenskolan sedan 2014 har lärt sig att återbruka saker och exempelvis sytt väskor, kuddar och grytlappar av avlagda kläder, hemtextilier, loppisfynd, stuvbitar och tygrester.

Meningen med utställningen är att inspirera andra att ta tillvara det man har hemma.

Där finns väskor som binder ihop tre generationer kvinnor. Ann Björkman berättar att hon använt garner som hennes farmor vävde dukar med på 1920-talet och linnetrådar som hennes mamma virkade kassar med på 1940- talet.

På utställningen visas också nunotovning som är en japansk tradition där ull tovas ihop med tunna tyger, samt den japanska broderitraditionen sashiko som betyder små stygn och kan användas till att pryda gamla textilier, laga trasiga kläder och sy nytt av lappar. Inspiration var ordet.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share