Jubileum att vara stolta över

Bokcaféet i Skänninge har funnits i 40 år

Leif Boresson hälsade välkommen. Till vänster Maria Lövgren och till höger Stig Karlsson samt Patrik Stenlund.

SKÄNNINGE (LT)

Söndagen den 24 oktober firade bokcaféet Källan i Skänninge 40- årigt jubileum. Dagen inleddes med högmässa i Vårfrukyrkan. Präst var Maria Lövgren, kören Harmoni sjöng,… dialogpredikan hölls av Mats Wedberg och Maria Lövgren. Kantor var Fredrik Alf. Maria påminde åhörarna om att café Källan firade sina 40 år och hon gratulerade dem och framhöll källans betydelse för människor under åren.

Efter högmässan firades de 40 åren i församlingshemmet och Leif Boresson, ordförande, inledde med ett välkomnande samt läste upp en hälsning från biskop emeritus Martin Lönnebo som önskade Källan framgång i sitt viktiga arbete. Martin Lönnebo var en av de som var med vid den invigningen 1981.

Så bjöds det till bords. Feststämningen kändes och glädjen över att ha överlevt i alla år var påtaglig.

I början på 80-talet bildades många bokcaféer i landet när kyrkor gick ihop och startade dem. Arbetskraften var ideell och det var mycken tid och kraft som fordrades.

Efter hand lades emellertid många ned. Bokcaféet Källan har hållit ut och är nu känt både nationellt och internationellt. I gästboken finns gäster från hela världen, exempelvis Oklahoma, Chile, Tyskland och Österrike, men inte minst även från en mängd olika orter i Sverige inklusive trogna östgötar och Skänningebor.

Birgitta Witthammar, sekreterare, har varit med från början och hon minns ordförandena genom åren.

– Många höll på i omkring 10 år och den första, Kjell Björk, var den som var med och gav namnet Källan till caféet. Syftet var evangelisation och att skapa en träffpunkt för många olika samlingar. Jag minns att det var mycket arbete i början med tillstånd från myndigheter, men vi höll i och så kom vi igång, berättar Birgitta.

Efter många år som ordförande kan krafterna tryta och då kan det bli kris för verksamheten. Så var det när Henning Ejesand slutade och oron var stor. Men till Källans stora glädje och nästan som ett under tog Leif Boresson och Patrik Stenlund över stafettpinnen.

– Vi satt hemma en kväll Leif och jag och samtalet kom in på café Källan. Så sa jag till Leif: ”Kanske vi ska hjälpa dem, du blir ordförande och jag kassör”, kommenterar Patrik.

Till allas glädje blev det så och nu har det gått ett par år. Patrik berättar att när coronan kom tvivlade de på om de skulle klara av det. Men även den krisen hoppas de nu ska vara över och kunderna kommer nu som förr.

Café Källan blev rikskänt genom det så kallade Bullbråket 2006. Riksdagsmannen Marianne Karlsson, Skänninge, tog ton när caféet inte skulle få servera hembakade bullar. Hon fick gehör och gick segrande ur striden. Bullar fick bakas även i fortsättningen och så görs det än i dag.

På tal om bullar och bak: När Leif välkomnade frågade han hur många i publiken som bakat för Källan. Vad hände? Jo, nästan samtliga kvinnor i publiken reste sig upp. Vilken prestation kvinnorna har gjort för Café Källan!

Eivor Gustavsson är en av de trogna och hon har jobbat sedan pensionen.
– Tänk på att ni som fikar på Källan gör en god gärning. Allt arbete är ideellt och överskottet ger vi till välgörenhet, betonar hon.

Husmor Eira Karlsson berättar att mycket arbete omkring caféet måste fungera.
– Det går åt mycken tid att organisera allt, särskilt personal och hur brödsituationen är. Ibland kan det strömma in mängder av kunder och då måste vi ha resurser. Det har varit mycket att göra inför jubileet men genom att alla hjälps åt klarar vi av utmaningarna.

Bland talen, all god mat och de fantastiska tårtorna ledde Marie Widholm allsång och Bokcafésången visar att det finns dolda begåvningar bland alla de som hjälper till med Källan. Verserna var många men ett smakprov måste ändå skickas med till Länstidningens läsare. Melodin är hämtad från ”Macken”.
”Kunderna kommer, kunderna går i vårat bokcafé.

Några är beiga, några är grå i vårat bokcafé.

På torsdag är det morgonbön, på fredag är det lön kom och ställ dig i kön”.

Så vid ett besök i Skänninge är det bästa att ställa sig i kön för en energigivande kaffestund med vännerna på Källan.

Text: INGA BIRGITTA WIDÉN Bild: HANS BLOMBERG

Share