Kalabaliken kring mejeriet

Birgitta Wigforss sätter upp ”skojsig revy” om Boxholms mejeri

P-O Tureson fick lite tid över när hans hembygdsbok var klar sent i höstas. Det var då han skickade ett manus på en revy till Birgitta Wigforss.

BOXHOLM (LT)

En lekfull krönika om uppkomsten och efterföljande händelser kring en viss gräddost, blandat med lättsam musik samt en hyllning till den så kallade boxholmsandan. Så beskriver Birgitta… Wigforss den nyskrivna revy som ska sättas upp på Folkets hus i Boxholm när höstrusket är över oss på allvar. Initiativet till revyn kommer från P-O Tureson.

– Gu’ va kul det är att se er igen, utbrister Birgitta Wigforss till de amatörskådespelare som har samlats i Centrumkyrkan i Boxholm i början av augusti.

Men vad är det då som är på gång? Jo, Det ska bli revy på Folkets hus i Boxholm framåt hösten, och temat blir Boxholms mejeri. Det blir säkerligen uppskattat, pandemin som drabbade oss på allvar i mars förra året har ju inneburit att i princip allt som är roligt har ställts in sedan dess. Lite överdrivet, men ni förstår nog…

Det är idésprutan P-O Tureson som tagit initiativ till revyn, och tanken har uppkommit efter alla turer kring mejeriet, framförallt efter att Arla den 26 oktober 2018 meddelade att mejeriet skulle läggas ner och att Boxholmsosten i fortsättningen ska tillverkas i Östersund.

Vad revyn kommer att heta är kanske inte hugget i sten just nu, men ”Kalabaliken kring Boxholms mejeri”, är ett förslag och som ju dessutom säger det mesta, men det kan också bli en underrubrik, nämligen ”Boxholmsosten – En ”sur” affär”.

P-O Tureson berättar att den hembygdsbok som han tagit fram blev klar förra hösten och i den vevan fick han tid över, så i början av vintern tog P-O kontakt med Birgitta och lade fram sin idé.

P-O skickade också över ett grovskissat manuskript, men problemet var ju att hela världen var mitt i en pandemi, det var hårda restriktioner och för Birgitta kändes det just då ganska avlägset att bjuda in allmänheten till revyer.

Birgitta hade dessutom egna arrangemang att tänka på, till exempel revyn Kärleksmums & moralkakor som nu i augusti ges i Oxhagens loge, Kolstad.

Planering och repetitioner till den revyn har ju inte kunnat genomföras som det borde för Birgitta och skådisarna, men när det lättades på restriktionerna så sa vi ”nu kör vi!” berättar Birgitta.

Per-Olof Tureson och Birgitta Wigforss har samarbetat i flera projekt tidigare, till exempel i tre krönikespel men också med filmen Skogs-Sara – Sjumilasteg mot lyckan. Filmen hade premiär i september 2018, men P-O har alltså inte legat på latsidan sedan dess.
– Jag är verkligen full av beundran för P-O, säger Birgitta. Först filmen, sedan hembygdsboken och sedan ”på det igen”!

Birgitta lägger till att hon ser det som en ära att P-O hör av sig till henne igen.

P-O menar dock att ”detta är nog det sista”, men vi får se hur det blir med det… Förutom P-O Tureson och Birgitta Wigforss så står även Föreningen Krafttaget som medarrangör till höstens revy.

Det var 16 amatörskådespelare, körsångare, med flera som samlades i Centrumkyrkan för att Birgitta och PO skulle få presentera sina tankar för revyn, och för att de närvarande skulle få svara på lite frågor.

Till exempel vad de kan tänka sig att göra i revyn, det vill säga agera, sjunga solo eller i kör, måla, snickra, baka till fikat, men också svara på om de spelar något instrument och vilka repdagar som passar bäst.

De flesta av aktörerna som närvarade denna kväll var också med i filmen om Skogs- Sara, och visst verkade de flesta ganska förväntansfyllda, till exempel Bernt och Yvonne Mattsson. De har varit med i flera av Birgittas produktioner.

P-O har tänkt sig en revy med mycket sång och musik. Musiken bygger – med bara något enstaka undantag – helt och hållet på P-O:s önskemål berättar Birgitta. Det är välbekanta melodier, men med nyskriven text för att passa revyn. Siw Malmqvists schlagerdänga ”Lyckans ost” minns ni väl…?

Manus kommer att vara lättsamt, luftigt och ”skojsigt” säger Birgitta, och hon kommer att vara försiktig med fakta, detta för att ingen ska kunna säga ”så gick det inte till”. Men publiken kommer att tas med på en resa från 1890 – året då Boxholms AB uppförde mejerier på olika platser, bland annat intill Svartån inne i Boxholm – fram till nutid.

En ny mejeribyggnad uppfördes ju 1939, och där finns mejeriet fortfarande kvar, även om det har byggts om och byggts till under åren.

Sen fortsätter historien framåt, många äldre minns nog till exempel Lilly i ostbutiken, och när det stundar protestmarsch är vi framme i mer modern tid. Boxholmsprofiler som Bengt-Åke Bengtsson, Armand Sander, Thord Lindberg, Johan Birath och Lilly Andersson kan mycket väl komma att dyka upp i revyn. Att någon kommer att prata danska känns väl heller inte otänkbart…

Birgitta Wigforss startade upp Coronakören under pandemin, och den kommer att delta i revyn tillsammans med pianisten Ann-Sofie Johansson för att bilda Ostbandet.

Nu stundar en hektisk tid för alla medverkande i revyn. Det ska övas på repliker och agerande, och kören ska öva på sångerna. Det behövs vita ”ostrockar”, liknande de som användes förr, namn på maskiner i mejeriet ska forskas fram och demonstrationsplakat ska tillverkas.

Tanken just nu är att revyn ska framföras vid fyra tillfällen. Det är lördagen den 23 oktober klockan 17, söndagen den 24 oktober klockan 17 samt lördagen den 30 oktober klockan 14 samt klockan 17 (två föreställningar). Revyn ges i två akter med paus däremellan.

I pausen blir det fika och ostsmörgås, förhoppningsvis med ost från Glada bonden.

Text och bild: KLAS JOHANSSON

Share