Kinakännare kopplar av i gränslandet

Jojje Olsson – storpolitikens stridbara sanningssägare

Kinakännaren Jojje Olsson kopplar av och laddar om hos släkten i gränslandet mellan regionerna Sörmland, Örebro och Östergötland. Bild: ANNIE LIND

TRELÄNSRÖSET (LT)

Jojje Olsson, journalist hotad av Kinas ambassadör i Sverige, varvar ned hemma i gränslandet Östergötland– Sörmland–Närke. Olsson drar fläktar av storpolitik, yttrandefrihets- och… publicistisk debatt till idyllerna när han är hemma för att hälsa på släkten.

Mottagare av såväl hotfulla mail från Kinas Sverigeambassadör, som utmärkelser för yttrandefrihet och försvarare av sin publicistiska modell – Jojje Olsson är en stridbar skribent, både gentemot den allt mer utåt aggressiva och inåt repressiva stormakten Kina och journalistkollegor inom etablerad ”gammelmedia”, vilka vill degradera hans envetna arbete till ”swishjournalistik”.

Killen från östra Östergötland, med släkt i grannlänen Sörmland och Örebro, tog sig till ett av världspolitikens mest orkanfyllda centra, av, som han själv menar: Tur, efter att ha retat Asienaptiten med en muckarresa.
– När jag sedan läste kulturvetenskap på Linköpings universitet vann min b-uppsats en tävling med en flygbiljett till Kina i pris. Jag läste kinesiska en termin i Beijing men blev kvar ett år, till 2007, då landet började bli så viktigt för omvärlden, även Sverige, och det fascinerade mycket, förklarar han.

Att få skriva om Kina lockade enormt och Jojje sökte till och kom 2008 in på journalisthögskolan i Göteborg. Men att lära om svensk offentlighetsprincip och amerikansk politik, var inget för honom. Därför bytte han till en journalistutbildning i Hong Kong, som då stod mycket friare gentemot Kina.

Åter till Beijing 2010 där Olsson vid den tiden verkade på samma premisser som andra frilansande journalister: Eftersom det är svårt med journalistvisum till Kina, så använde sig många istället av olika sorters tillfälliga affärsvisum.

Så arbetade han till 2016 när inresa inte längre beviljades. Istället gjorde Olsson Taiwan till sin bas. I öriket, erkänt av få länder, men i praktiken självständigt och en fullödig demokrati, fick han ännu fler artikeluppslag om hela området.

Jojje har bland annat skrivit om svenska medborgare som kidnappats till folkrepubliken. Kinas allt mer aggressiva politik och dess allt mer odiplomatiska diplomater innebär också direkta hot mot honom.

Folkrepubliken Kinas ambassadör i Sverige har i mail till Olsson varnat för ”konsekvenser” om han fortsätter att rapportera på samma sätt. Jojje har även tagit strid mot journalistkollegor, vilka ansett att han som frilansare, som ber om bidrag till sin verksamhet, blir alltför beroende av utomstående.

Också den kampen tog Jojje och priser för hans kamp för yttrandefrihet blev lite av kvitton på att meningsmotståndare haft fel. Idag medverkar han i bland annat Expressen och vill göra sin sajt ”Kinamedia” störst på det området och oberoende av såväl statsmakter som andra mediaägare.
– Svensk journalistik är så fokuserad på Sverige, Europa, Mellanöstern och USA. Det är en tydlig underrepresentation för det allt viktigare Kina och dess enorma närområden, menar Jojje Olsson.

Men just nu är hans geografiska utgångspunkt ”trelänsröset” där regionerna Sörmland, Örebro och Östergötland möts, och där han har sina rötter. Där bor föräldrarna fortfarande, morbror fanns i Vingåker, att hjälpa till med höskörd var vanligt under uppväxten och Jojje arbetade även åt en kabelläggningsentreprenör. Och kontraster mot ett tätbefolkat Asien framstår med tiden allt klarare:
– Jag har kommit att uppskatta orörd natur allt mer, säger Olsson och talar hänfört om intryck från en resa till Vemdalen i Härjedalen.

Det medan fjärilar fladdrar vid blommorna i hans mors rabatter i södra Närke och han själv i andanom, för snarast möjlig publicering på sin nyhetssajt, formulerar nya artiklar om läget i Östasien.

Aktuellt när Länstidningen hälsar på är ifall omvärlden kommer att markera tydligare gentemot det allt mer aggressiva Kina, vilket besannas mindre än ett dygn efter mötet med Jojje, då G7 formerar sig mot folkrepublikens ständigt allt hårdare maktambitioner.

Text: NILS LINDBERG

Share