Klockan 13 smäller det från tornet

Världens enda fungerande solkanon finns i Åtvidaberg

Hej och hå, ut på böljan den blå – med musikbåten.

ÅTVIDABERG (LT)

Förr var det ganska vanligt bland kungligheterna på kontinenten med kanoner som sköt salut tända av solens strålar. Numera finns det bara en fungerande solkanon kvar i världen och… den finns i Åtvidaberg, och Solkanonklubben har börjat göra sig redo för sommarsäsongen.

Solkanonen är en av Åtvidabergs mest besökta och uppskattade attraktioner som lockar besökare från både när och fjärran. Det var 1986 som Solkanonklubben bildades med syftet att återuppliva och vårda värdefulla kulturtraditioner och bidra till turismens utveckling i Åtvidaberg.

När klubbens första skott avlossades på Mors dag det året hade det gått över hundra år sedan den gamla kanonen hade tystnat. Ursprungligen var det baron Seth Adelswärd, som efter en vistelse i Paris fick idén till solkanonen och 1853 stod torn och kanon färdiga som del av Adelsnäs trädgårdsanläggningar.

Sedan Solkanonklubbens start skjuts middagssaluten klockan 13 och beställda skott vid önskad tidpunkt. Totalt har det avfyrats mer än 5000 skott genom åren.

Idag är solkanoner väldigt ovanliga men förr förekom de betydligt oftare. De första solkanonerna dök upp under 1600-talet och blev allt vanligare hos europeiska kungligheter under 1700-talet. Men den enda fungerande i hela världen finns i Åtvidaberg.

Till kanonen, en sexpundare, hör en tändanordning som består av ett brännglas monterat på en rörlig arm vilken kan ställas in efter solens olika middagshöjder. Varje dag klockan 13.00 mellan 1 maj och 31 augusti skjuts middagssalut.
– Vi har tvistat om solkanonen. Jag tror de använde den som vällingklocka. Jag har gått runt hela Baroniets ägor och den hörs nästan överallt runt middagstiden. Klockan 12 var det på den tiden men nu är det ju klockan 13 som skottet går. Och är det så att solen lyser så har vi ett brännglas som tänder krutet och är det mulet väder så har vi något som heter Solstickan som vi tänder med, berättar sol kanons general Lars Rasch i Villa Baros podd “Under eken”.

Nu börjar sommarsäsongen och Solkanonklubben och Villa Baro har inlett ett samarbete som förhoppningsvis kan resultera i fler besökare till klubbens attraktioner. Förutom solkanonen ansvarar Solkanonklubben även för musikbåten E/S Vågspelet som tar med resenärer på en mysig båttur ut på böljan den blå.

Under säsongen avgår båten varje dag klockan 11.30 för en guidad tur på Bysjön. Efter en timmes färd angörs bryggan vid Kanonkullen där resenärerna får uppleva ett kanonskott innan färden går tillbaka till hemmahamnen vid Sjökrogen.

Båtturen ger en trevlig guidning om Åtvidabergs historia samtidigt som man långsamt färdas genom den fantastiska miljön intill Adelsnäs, Templet och Golfbanan. Båten kan ta 32 passagerare och har ända sedan starten bjudit på en miljövänlig transport. Båten drivs av ett elektriskt skovelhjul och kan göra 85 turer på ett fulladdat batteri.

Middagsturer sker tisdag till lördag och det finns även möjlighet till specialbokade turer.
– När pandemin kom så har folk blivit mer intresserade av närmiljön och det märkte vi i somras med båtkörningarna. Vi hade inte turister i vanlig ordning, tidigare har vi haft turister från hela världen men i somras var de bannlysta så det var mest ortsbefolkning, säger Lars Rasch.

Nu gäller det bara att pandemin släpper så att Solkanonklubben kan genomföra sina arrangemang så som de brukar. Och skulle inte vaccineringarna fungera som de ska så får väl klubben istället vädja till sitt skyddshelgon Sankta Barbara.
– Hon är skyddshelgon för artilleri och sprängning och såna saker. Den 4 december varje år firar vi hennes minne och då har vi en utdelning av medalj till den som gjort något framstående inom klubben. Tyvärr blev det inställt i år men vi kommer ha två utdelningar nästa år istället, säger Lars Rasch.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share