Kulturafton i ny version

Löfska stiftelsen bjuder på musik, författarbesök och priser

Sju av årets åtta pristagare. Från vänster Emma Adbåge, Åse Wennerstam, Ulla Karlsson, Carl Fredrik Holtermann, Claes Fahlgren, Charlotta Bentz och Ola Persson.

ÖDESHÖG (LT)

På Riddarsalens scen står en svart hink med röda rosor och på ett vitt bord ligger åtta diplom med vita ramar. Jonni Harrius hälsar välkommen kort och kärnfullt och lämnar sedan över… till kulturskolan. Tamira Petersson berättar vilka tre stycken vi ska få höra när Ödeshögs stråkorkester, i kväll förstärkt med Moa Frisk på cello och Göran Sanfridsson på kontrabas, spelar.

Jonni, som är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, dit kulturen hör, återtar scenen sedan Hans Nyberg å Löfska stiftelsens vägnar har tackat kulturskolan med ett kuvert. Stiftelsen bjuder på kvällen och publiken är maximerad till 70 personer. Efter ett återbud kommer 69, som alla noggrant bockas av.

Jonni presenterar kvällens kulturella gäst Emelie Schepp som en av Sveriges bästa deckarförfattare.

Han har börjat sin förberedelse av kvällen med att låna bok nummer tre och läsa. Därefter läser han Broder Jakob, som är Emelies femte bok. Den utspelar sig på rättsmedicin i Vadstena. Nu tycker sig Jonni ha en bild av författaren. Hon är en pensionerad sjuksköterska.

Upp på scenen kommer en kvinna som varken är pensionerad eller sjuksköterska. Emelies första framträdande efter coronan blir en dialog mellan henne och Jonni, inte en monolog och en uppläsning som det brukar. En klart positiv utveckling. Jonni ställer frågor och Emelie svarar.

Hur hamnar du i denna genre?
– Jag snodde deckare på mammas nattduksbord. Efter tio år i reklambranschen, en tvådagarskurs i Örebro och två refuserade filmmanuskript tänker jag bok. Jag studerar böcker och skriver så småningom en själv. Under hela skrivprocessen är min man den ende som vet. På det sättet slipper jag alla frågor om när boken är färdig och vad den handlar om.

Efter ett halvår med refuseringar skapar Emelie ett eget förlag och låter trycka 4999 böcker. En dag står det tre pallar med böcker på garageuppfarten. 4999 böcker är mycket men de försvinner på en månad. Hon säljer böcker på marknader i Skänninge och Ulrika, i butiker som ICA Maxi och så vidare. Kort sagt där läsarna finns. Hittills har hon nu skrivit sex böcker med samma bas av karaktärer.

Vad gör böckerna populära?
– Åklagare Jana Berzelius och hennes historia. Den röda tråden är Jana och hennes bakgrund. Jag hittar den bland artiklar om barnsoldater och den har format henne.

Hur gör du research?
– Det är en ständigt pågående process. Häftigt vad man får lära sig. Till exempel Rättspsyk. Jag och min man gick dit när det var öppet hus. Att höra tuffa historier och göra dem läsvärda kan vara svårt.

Är Norrköping en bra plats för dina böcker?
– Jag har bott 15 år i Norrköping. Nu bor vi i Motala. Skänninge är på tur i nästa bok.

Var är du störst utomlands?
– Frankrike, Nederländerna och de nordiska länderna. Den nya boken lanseras nu. Boken heter ”Björnen sover” och kommer i april 2022. Publiken ställer ovanligt många och spontana frågor.

Arbetsdisciplin?
– Jag sitter hemma i källaren och skriver. Åtta till femjobb. Nu i redigeringsperioden även helger. Råmanus först. Sedan jobbas det om sex, sju, åtta, nio gånger.

Omslaget?
– Det ska fånga, knyta ihop och skapa känsla.

Tar du hjälp?
– Ja. Lektör, korrekturläsare och grafiker.
– Spännande att se när det blir en bok som utspelar sig i Ödeshög, säger Jonni och tackar Emelie med en keramikkopp gjord av Karin Langhard.

Det blir nu dags för prisutdelning. Åtta kulturarbetare får sex priser. Hans inleder med en kort beskrivning av syskonen Löf och deras verk. Först ut är sedan tvillingarna Lisen och Emma Adbåge. Lisen bor i Boxholm, Emma i Svanshals. Emma tackar och berättar att de har hållit på i 20 år men tröttnar aldrig på uppskattning.

När Charlotta Bentz och Ola Persson får pris, säger Charlotta att det kommer mera. Konstnären Claes Fahlgren lovar en utställning i Ödeshög. Carl Fredrik Holtermann säger att det kan vara svårt att förstå hur mycket ett sånt här pris betyder. Naturfotograf Ulla Karlsson med rötter i kommunen ställer ut i biblioteket veckorna 47 – 49. Sist ut är Åse Wennerstam som får priset för sin guidning.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share