Låt hela samhället bli en frizon

Vi närmar oss julen med raketfart. Som om nu just raketfart skulle vara något fenomen som går fortare än fort. Man ska kanske istället skriva, med blixtens hastighet. Hur det än är så närmar vi oss julen och därmed en helg som inte kommer, och kanske aldrig blir som den en gång varit.

En massmördare som heter Covid-19 slår utan åtskillnad över vår jord. Vi står maktlösa inför den hemska farsoten. Om vi inte snart får det där undergörande vaccinet som alla pratar om. Ett vaccin som vi egentligen inte vet så mycket om. Vi får dock vänja oss vid och ge oss till tåls innan vi kan träffas som vanligt igen. Om det nu någonsin blir ”som vanligt”.

För oss uppe i högan nord är ju att komma samman något som vi kan glädjas åt och har kunnat njuta av i så många år. Men samhället i övrigt är ju i en form av upplösning, så varför ska det bli ”som vanligt ”.

Vi lever i rädsla för viruset, vi lever i rädsla för det mörker som omger oss just nu. Ett mörker som kan gömma en mördare, våldtäktsman, rånare eller någon som på något sätt vill oss illa. Frågar man folk i gemen så är det just det våldsamma i samhället vi är rädda för. Ligor av olika slag, klaner, kriminella nätverk och allmänna våldsverkare dräller det av. Mörkrets män, ja det är till 99,9 procent män, som vill oss illa. Där står vi idag och alla ropar.
– Vad gör vi för att få tillbaka rätten till våra liv, vår egendom, barns rätt att vara barn och rätten att yttra sig fritt och våga gå en sväng med hunden när mörkret fallit.

Det ropas ofta att skolan måste ta sitt ansvar och fostra de barn som träder innanför skolans väggar. Det är där de ska lära sig vad rätt och ordning är för något. Det är skolan som är nyckeln för allt om man ska tro experterna på insändarsidorna. Skolan måste ta sitt ansvar läste jag i en insändare undertecknad av en grupp moderata kvinnor från Östergötland.

Skolan måste vara en frizon skrev de bland annat. De pekade också på de patriarkala mönster som slår igenom i vårt samhälle. Ett samhälle som styrs av män, som trots att vi lever i upplysningens tid, anser sig vara stående högt över alla kvinnor, vilket också ytterst präglar de här männens relation till kvinnor.

Därför vill den här gruppen kvinnor att skolan måste få bli en frizon för alla barn och kanske i första hand för flickor. En god idé men knappast genomförbar om inte de dominerande männen först sätter sig i skolbänken och lär sig om orden jämställdhet och demokrati. Inget kommer att bli bättre om en del barn får leva i en parallell värld. Jämställdhet och demokrati i skolan, från förskolan och uppåt, men fostrade i familjer där just de patriarkala, oskrivna lagarna råder. Att som ung grabb få lära sig att mannen står över kvinnan, att de gör och säger vad de vill till kvinnor, samt att det gäller även i skolan. Vad än skolans lagar och regler säger.

Många unga pojkar tar sig också friheten att kalla kvinnliga lärare för olika könsord och ber dem hålla käften, bara därför att de lärt sig att så får pojkar göra enligt de oskrivna lagarna.

Det här är ju inte pojkarnas fel. Det är ju en av föräldrarna som säger att de är högre stående än alla kvinnor. Därför är det föräldrarna, både mor och far, som ska undervisas i vad som gäller. Annars lär ju det här fortsätta och, i värsta fall, bli allenarådande i framtiden.

Vi vill ju sluta läsa eller höra nyheter om ungdomar som skjuter ihjäl varann varenda vecka. Som kommer på sina mopeder, riktar automatvapnet mot en bil, och skjuter vilt. Mördar vilt. Allt styrt av äldre män som livnär sig på knarkhandel och andra brott. Äldre män som lurar in tonåringar för att utföra det hemskaste av alla brott, att mörda.

Där sitter knuten idag. En knut som verkar vara väldigt svår att lösa upp. Om de vuxna männen har tagit med sig detta sätt att leva och planterar det i vårt lilla Sverige så är det inte skolans sak att reda ut och rätta till våldet.

Det är synen som måste ändras. Förhindra patriarkatet att verka och ingjuta mod hos både kvinnor och barn. När kvinnor används som handelsvara så måste skolan, som ofta ser hur det är fatt när någon ung flicka ska exporteras till ett annat land för att giftas bort, träda in. Det är som att byta avelsdjur mellan djurparker. Det hemska som flickorna utsätts för applåderas av männen och begråts ofta av kvinnorna.

Låt de barn som ska gå i svensk skola få vara det barn de är födda till att vara. Låt skolorna bli frizoner men börja att ”fostra” förövarna. Lär dem, om än med hårda tag, att vi lever i ett fritt land där skolan ska fostra och ge chansen för alla att få ett gott liv. Ett liv de själva valt.

Alla människor, vilket land, eller tillhörande vilken religion de vill, ska ges en chans att forma sitt liv. Låt hela samhället bli en frizon. Nu.

Ulf Holmertz

Share