Ljusinstallationer lyser upp staden

Sjätte upplagan av Norrköping Light Festival

En stämningsfull promenad genom Swartzens valv.

NORRKÖPING (LT)

När decembermörkret och coronapandemin gör tillvaron mörk är det säkert många Norrköpingsbor som uppskattar att Norrköpings Light Festival lyser upp staden. Ett fyrtiotal ljusinstallationer av olika typer finns i en promenadvänlig slinga runt strömmen.

I år är det sjätte året som Norrköping Light Festival anordnas. Premiären skedde i slutet av november och varje dag mellan klockan 16 och 24 fram till den 31 januari kan Norrköpingsborna njuta av spektakulära ljusinstallationer och konstverk.

Det var vintern 2015 som Norrköping Light Festival hade premiär, som ett samarbete med Amsterdam Light Festival. Målet var att lysa upp tillvaron den tiden på året när det är som mörkast, skapa något som gav värme, trygghet, bygger stolthet och skapar tillresande.

Från och med 2019 driver Norrköpings kommun evenemanget i egen regi. Förfrågan gick ut till lokala konstnärer och kreatörer och gensvaret blev stort. I år innehåller Norrköping Light Festival fler installationer än någonsin tidigare. Några är gamla bekantingar som återkommer men en hel del är helt nya.

Temat för årets ljusfestival är ”Tillsammans”, vilket återspeglas i budskapen hos de olika ljusinstallationerna som pryder staden. Ett passande tema tycker säkert många ett år som 2020 då vi kanske mer än någonsin behöver sprida kärlek, omtanke och skapa gemenskap trots social distansering.

Den som vill kan följa med på en digital guidning genom appen Norrköping Go, som man hittar genom att söka på ”Norrköping Go” i Google Play eller App Store. Med appen kan man promenera när man vill och lyssna på guiderna som berättar om installationerna och konstverken.

Man kan såklart även gå en vanlig kvällspromenad och ta del av installationerna lite som de dyker upp. Vid varje stopp finns en informationsskylt som berättar mer om varje konstverk och installation.

De flesta av installationerna ligger längs en slinga som går utmed Strömmen men några ligger en bit utanför stråket, exempelvis i Hageby och vid Bråvallaverket. Även på Drottninggatan finns flera installationer.

En naturlig startpunkt är ”I love Norrköping”-texten i Carl Johans Park, sedan är det bara att följa kartan, som finns på kommunens hemsida, och bocka av de olika punkterna. Promenera över Saltängsbron upp till Tyska torget och kolla in snögubbarna, renarna och det upplysta Rådhuset. Fortsätt mot Revens grund där olika installationer ligger på rad. En färgsprakande gunga och träd som hyllar återbruk. Missa inte att göra en avstickare till andra sidan vattnet där verket ”Stjärnorna visar vägen” finns.

Årets installationer är så många att det faktiskt kan vara läge att dela upp sin ljuspromenad på två tillfällen. En som går från stationen upp mot Knäppingsborg samt installationerna på Drottninggatan, och en andra som går i en runda från Gamla torget runt Västgötebacken, Skvallertorget, över Bergsbron och ner igen via Värmekyrkan till Holmentornet.

En av de mest spektakulära installationerna är ”Strömfångare” som lyser upp husväggen på ett kraftverk vid Gamlebro. Den visades redan förra året men i år har den utvecklats ytterligare.

En annan ögonfröjd är den optiska synvillan ”Outside the box”, en glaskub som står vid Skvallertorget och skapar en häftig illusion. Knäppingsborgs ”Vintergata” med sin mysiga stjärnhimmel har också blivit ett omtyckt stopp på ljuspromenaden. Men allra bäst är kanske promenaden i sig, och den samhörighet med andra kvällsflanörer som uppstår. Känslan av att man, precis som årets tema lyder, skapar denna ljusfestival ”Tillsammans”.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share