Lokalproducerat än en gång

Skapande Finspångsbor ställer ut sina verk

Elisabeth Rehn, ordförande, Birgitta Wassholm, Katrin Lindström och Stefan Carlsson.

FINSPÅNG (LT)

Utställningen Lokalproducerat inleder höstprogrammet vid Finspångs Konstförening. Lokalproducerat är precis som det låter. Det är konstnärer och hantverkare från orten som visar sina verk. I år är det tekniker som akvarell, träskulpturer, målningar, grafik, foto samt smide och handgjorda knivar som gäller. Utställningen pågår till den 14 september.

Det är sen onsdagseftermiddag. De fyra styrelsemedlemmarna har placerat ut alla inlämnade verk på golven i de olika rummen i galleriet. Lutade mot de vita väggarna väntar alstren på att arrangeras. Att inordna och hänga många verk av olika konstnärer är en konst i sig. Olika inriktningar, tekniker och format ska samsas om utrymmet och ge utställningen ett harmoniskt intryck.

Katrin Lindström och Birgitta Wassholm är i det större rummet och diskuterar vilka verk som ska vara i vitrinskåpet. Katrin tar några smidesljusstakar av Izor Lindh och ställer i fönsternischen. De diskuterar om det blir bra tillsammans med den växt som inte har levererats än.
– Det blir jättefint! Jag vet inte hur blomman ser ut ännu. Den kommer om någon dag, konstaterar Katrin. Men det blir bra.

Birgitta nickar godkännande. Hon är vice ordförande i konstföreningen och har varit med i styrelsen sedan 2012.
– Annars brukar konstnärerna vara med när vi hänger, men i de fall vi själva har hängt så har alla varit nöjda, berättar hon. Senast hängde vi jubileumsutställningen och den blev bra.

Längs ena långväggen står ett tiotal inramade alster, monotypier, av Susanne Fors Andersson.
– Där kan vi hänga fyra bilder och då kan man använda den här väggen till samma konstnär, fortsätter Katrin. Det här är tio bilder och man behöver inte ha alla på samma vägg men det kanske går åt, om vi ska fylla allt.

Stefan Carlsson, har tidigare jobbat inom kommunen och berättar att han nyligen har tittat över hur många besökare som har besökt galleriet. Om det är fler besökare under en viss del av året eller under vissa utställningar, exempelvis. Han uttrycker också att det finns önskemål om ett eventuellt framtida samarbete med kommunen angående viss utställningsverksamhet.

Elisabeth Rehn är inne på sitt andra år som ordförande. Elisabet är van att se på konst. Redan som väldigt ung fick hon vara med vid olika konstutställningar då hennes far, Aron, var aktiv i föreningen och som numera är dess hedersmedlem.
– Jag är jättetacksam över att få arbeta i en styrelse som tycker om att jobba och tycka till. I de flesta fall är det tråkigt att ha ett möte, men så är det inte riktigt här. Här är det ett bra klimat. Man kan bolla saker och ting. Man kommer in med olika kompetenser i en styrelse, vilket är bra. Det är en del praktiskt arbete som idag.

Finspångs Konstförening är den enda i orten som visar konstutställningar regelbundet. År 2017 firade de 70-årsjubileum och gav ut en bok om föreningen. För en blygsam årsavgift får varje medlem ta del av olika aktiviteter samt chans att vinna ett av de konstverk som köpts in av föreningen. Konstföreningen stödjer kända och okända konstnärskap och vill gärna bredda för en yngre publik. I årets Lokalproducerat medverkar två yngre killar med sina alster och Elisabeth berättar att kommunen verkar för enprocentsregeln vid ny- och ombyggnation, och om en kommande utsmyckning av konstnären Jonathan Ollio Josefsson, som började som graffitimålare och håller workshops med ungdomar.

Text och bild: AGNETA ÖSTLUND

Share