Loppis och bilar i folkparken

Äntligen var det dags

Anki Sundeborn har arrangerat många loppisar i Boxholm.

BOXHOLM (LT)

Gamla fordon och loppis i Boxholms Folkets Park lockar många besökare. Förra sommaren var i stort sett allt inställt men nu äntligen har man kunnat ses i den fina parken igen. Den… ideella föreningen ”På gång i Boxholm” står för arrangemangen tillsammans med andra aktörer.

2016 startade den ideella föreningen ”På gång i Boxholm” med syftet att få till ett ökat samarbete mellan företag, föreningar, kyrkor och kommunen. Med kommunens förtroende har föreningen kunnat genomföra en del coronasäkra aktiviteter under sommaren, bland annat lovaktiviteter för skolbarnen, allsångskvällar och bilträffar med loppis.

– Det känns jättebra och kul att det kommer så mycket folk, säger föreningens ordförande Birger Ekström. Vi har haft ett par allsångskvällar som verkligen blev en riktig succé. Den aktiviteten var helt ny för oss. Men även bilträffarna med loppis är populärt. Allt vi gör bygger på samarbete med föreningar och andra. Nu när det blir mörkare och kallare blir det inga fler aktiviteter i parken. Men snart får vi ladda för nästa sommar.

Det är en skön och varm tisdagskväll den sista augusti och folk vandrar runt för att hitta fynd bland de många loppisborden. Många bilintresserade samlas vid de fina veteranfordonen. Det märks att det fortfarande är en pandemi för folk håller respektfullt avstånd till varandra. Traditionsenligt är det Boxholms ridklubb som står för kaffeserveringen.

– Det är kul för oss att vara här igen, säger Cricko Hjärtkvist som är ridlärare i klubben. Vi har verkligen fått kämpa under pandemin för att få ekonomin att gå ihop. Det är en kostsam verksamhet och hästarna kan man inte ”sätta på vänt”. Det här blir i alla fall ett litet tillskott för oss. Tyvärr får vi inte servera korv, vilket annars är väldigt populärt. Allt fikabröd är inplastat och kaffe går alltid hem hos folk. Vi fortsätter att kämpa på. Sofia Dahlgren, Christian Wallertz och Madicken Wallertz från ridklubben nickar instämmande.

Anki Sundeborn har ordnat många loppisar i Boxholm och är även samordnare för loppiskvällarna i parken.
– Det är kul att ordna och inte alls svårt att få försäljare. Idag är det fullt och jag har inte behövt säga nej till någon. Det händer annars ofta att det står försäljare i kö, framförallt när vi har inomhusloppis på Parketten. Men inomhusloppis kanske vi får vänta med ett tag.
–Det känns ändå bra att vara igång lite igen för under den värsta pandemin var det ju inte möjligt. Det brukar alltid komma mycket folk. Lättast är det förstås på helgen även om det är ganska mycket folk i dag. Det kostar bara 20 kronor för en plats så jag gör det inte för att tjäna pengar. Jag besöker själv gärna loppisar och jag tycker att det känns bra när grejer kommer till nytta. Jag blir glad när någon hittar något hos mig som de vill ha. Jag hittar nästan alltid något själv hos andra att köpa, det är inte så svårt, säger Anki och skrattar.

Vid bilarna samlas många motorintresserade och även andra för att beundra de fina fordonen.

Daniel Blomqvists ståtliga röda Chevrolet Impala 59 Cabriolet, som han importerade från Dallas 2018, drar ögonen till sig.
– Jag har gjort i ordning bilen från grunden, berättar Daniel. Att renovera gamla bilar är mitt stora intresse. Jag har flera äldre bilar, bland annat en svart Impala Cabriolet från 1958 som jag också helrenoverat.

Daniel pekar på märket på sidan av bilen och berättar att Impala betyder antilop.

Håkan Larsson med hustrun Annika Tegenäs visar upp sin Chevrolet 1952 Styleline deluxe coupé.
– Den här bilen köpte vi i Ulricehamn 2015, berättar Håkan. Den har ett intressant förflutet för den har faktiskt varit med i en film med Jerry Lee Lewis en gång. Vi är ofta ute och åker med den.
– Ja, och den är mer bekväm att åka i än man kan tro, inskjuter Annika och ler.

Från gammalt till nytt i motorbranschen. I en monter står David Webling och visar laddboxar till elbilar. Daniel berättar att han är delägare i företaget Re&Go i Vadstena.
– Många har varit väldigt intresserade i kväll och det är jättekul, säger David. Det här är ett kul sätt att visa upp våra produkter på.

Kvällen blir allt kyligare, mörkret smyger på och folk börja troppa av. I skrivande stund återstår en bilträff med loppis den här sommaren. Men alla som missade de trevliga träffarna i år får förhoppningsvis chansen igen nästa sommar.

Bild och text: GEN LARSSON

Share