Mallboden tog hem priset

Årets Göta kanalföretag lockar med våfflor och mysigt boende

Thomas Isaksson, Mallbodén Café & Vandrarhem, Magnus Hollwin, AB Göta kanalbolag och Ann Lövgren, Mallboden Café & Vandrarhem. Bild: GÖTA KANALBOLAG

MOTALA (LT)

Efter Forsviks Café och mat ifjol och Brunneby musteri året dessförinnan blev det i år Mallboden Café & Vandrarhem som utsågs till Årets Göta kanalföretag.

Priset Årets Göta kanalföretag delas ut av nätverket Officiell Partner Göta kanal som består av ett 60-tal företag som verkar i besöksmålet Göta kanal.

Medlemmarna i nätverket samt kommunerna längs Göta kanal har nominerat företag till utmärkelsen och vinnaren har röstats fram. Juryn består av representanter från turistnäringen i Västra Götaland och Östergötland, förra årets vinnare och en representant från Samverkan Destination Göta kanal, som är ett samverkansprojekt mellan AB Göta kanalbolag,

Nätverket Officiell Partner Göta kanal, kommunerna Mariestad, Töreboda, Karlsborg, Motala, Linköping, Norrköping och Söderköping, Region Östergötland och Västra Götalandsregionen.

I år var det trettonde året i rad som priset delades ut. Tanken är att uppmärksamma och belöna en verksamhet som särskilt framgångsrikt bidragit med positiva gästupplevelser under den gångna säsongen. Den första vinnaren var Sjötorps Upplevelsecenter 2009 och sedan dess har bland annat Kaffeteriet i Borensberg, Kapten Bille’s i Norsholm och Café Baltzar i Sjötorp fått priset. 2019 var det Brunneby musteri som föll juryn i smaken och 2020 blev vinnaren Forsviks Café och Mat.

– I företagsnätverket Officiell Partner Göta kanal ingår speciellt utvalda turistföretag utmed Sveriges längsta turistområde. Som gäst hos oss ska man ha förtroende för att dessa aktörer står för ett extra gott värdskap och attraktiva erbjudanden, säger Magnus Hollwin, marknads- och kommunikationschef på AB Göta kanalbolag.

I år gick utmärkelsen till populära Mallboden Café & Vandrarhem vid Motala gamla verkstadsområde. Där kan man bo i mysiga gamla arbetarbostäder från 1820. Det finns åtta lägenheter, samtliga utrustade med eget kök. Dessutom ett sommarcafé med våffelkreationer som specialitet, samt tarte flambé.

Caféet är beläget precis intill Göta kanal med utsikt över Motalas historiska verkstadsmiljöer. Namnet Mallboden härstammar från tiden då huvudbyggnaden, som idag är ett populärt café, var lagerlokal för gamla båtmallar.

Motiveringen lyder:
”Mallboden Café & Vandrarhem har under åren utvecklat en fin och omtyckt verksamhet med en tydlig nisch som har kommit att bli en alldeles egen besöksanledning längs Göta kanal. De har en hög aktivitet på såväl gotakanal. se som i sina sociala medier och är en god förebild i nätverket Officiell Partner Göta kanal.”

– Göta kanals varumärke bygger till stor del på de entreprenörer som verkar längs kanalen och som varje dag gör sitt yttersta för att leverera en bra produkt till våra besökare. Att få utse årets Göta kanalföretag för trettonde året i rad visar på det arbete vi gör för att kvalitetssäkra och skapa långsiktighet längs Göta kanal. Mallboden Café & Vandrahem som i år tar hem priset är ett företag som genom sina egna satsningar och sin samverkan med andra bidrar till utvecklingen av besöksmålet, säger Hollwin.

– Att vara en del av Göta kanal och företagsnätverket längs kanalen betyder mycket för vår verksamhet, vi är stolta över att ha få det här priset, säger Thomas Isaksson som tillsammans med sin partner Ann Lövgren driver Mallboden Café & Vandrarhem.

Text: TOBIAS PETTERSSON

Share