Något gott med allt det onda

Finns det positiva glimtar i en pandemi?

”Alla måste tänka nytt”, säger Johan Carlén i Choklad & Deli. ”Vi blir mer uppfinningsrika”.

VADSTENA (LT)

Mycket är negativt i den pågående coronapandemin. Men finns det också något som är positivt? Länstidningen har frågat några Vadstenabor om detta. Och om hur de tar vara på… den tid som de nu inte kan använda till stora fester, resor, arbete, teaterbesök, möten med mera.

Johan Carlén tycker att det är roligt att tänka på det positiva. Han driver butiken Choklad & Deli på Storgatan.
– Vi blir mer flexibla, jobbar utanför ramarna, mer uppfinningsrika, säger Johan. Nu måste alla tänka nytt. Hitta på vad som helst. Sälja på gatan. Handla utomhus.

Johan tycker att folk tänker till nu. Han kan få telefonsamtal från Stockholm, någon vill uppvakta sin farmor i Vadstena. Hans butik fixar detta med hemleverans. Att handla i en lokal butik även när man handlar via nätet eller telefonen är viktigt. Det bidrar till att butiken överlever och samtidigt slipper farmor stå i kö vid macken OKQ8 för att hämta ut paketet.

– Det är faktiskt säkrare att handla i butik än på nätet om man inte handlar på fredag eller lördag, säger Johan.

Göran Fältgren, S-politiker och ordförande i kultur- och utbildningsnämnden, har samma syn på näthandeln men den är inte hans första reflektion.
– Klimatet drar nytta av coronan, säger Göran direkt. Som medborgare bidrar alla. Andra positiva effekter är att vi har bättre tid att röra på oss.

Göran har varit mycket i trädgården i år och promenerat mer än vanligt.
– Jag har fått undan sånt som har blivit liggande, framför allt papper, och det är ganska skönt.

Göran tycker att det finns ett lugn mitt i all oro. Det är färre sociala kontakter. Man pustar ut litet, går ner i varv, får gräva i sin introverta sida.

Om de förändrade mötena, säger Göran, att de blir effektivare. Man håller ordning och pratar inte i munnen på varandra. Man orkar inte sitta framför dataskärmen för länge. Samtidigt, tillägger han, blir mötena litet tråkiga.
– Det är ganska bra att coronan har tvingat det administrativa folket att lära sig digitala möten. Vi slipper resor till Norrköping och Linköping för möten. Alla lär sig. I framtiden kommer vi att blanda fysiska och digitala möten, tror Göran.

Gudrun Gunnarsson, föreningsaktiv som ordförande i Spetsmuseet i Vadstena, tycker att vi månar mer om varandra, ringer varandra mer. Sedan nämner hon flera saker man gör eller kan göra: Rensa garderober, sortera saker, ta tag i saker, som har legat till sig och som man länge har tänkt att göra. Vi är ute mer och rör på oss, läser mer, lagar mer mat och lägger puzzel.

Att beställa dagligvaror sparar tid. Man slipper att gå runt i affären och att köa vid kassan.

– Vanan att beställa blir säkert kvar, säger Gudrun.

När det gäller den stundande julen påpekar Gudrun att de som brukar ägna julen åt att fara runt bland sina släktingar kan ta det lugnare i år. Det blir inga två timmar här och två timmar där.

Kommunens ekonomichef Birgitta Calén nämner den nya möteskulturen.
– Vi har tagit ett digitaliserat kliv, säger Birgitta.

Det är inte bara de stora mötena som har blivit digitala. Även de mindre mellan två personer i kommunhuset sker digitalt. Vi går ju inte i varandras korridorer. Det blir väldigt många videosamtal. Fördelen jämfört med telefonsamtal är att man kan titta på samma material samtidigt.

Vissa saker tar litet längre tid, men man får mer gjort, blir effektivare. En tidsmässig vinst är att kurserna i Stockholm blir digitala och man slipper resorna. När det gäller privatlivet säger Birgitta att helgerna blir stillsamma.

Oavsett om man är förenings ordförande, politiker, företagare eller tjänsteman ser man positiva glimtar i den pandemi som snart kan fylla ett år. Och det finns fler. Viltolyckorna minskar i större utsträckning än vad som kan tillskrivas en minskad biltrafik. Vi tar det kanske lugnare och hinner att se vildsvin och rådjur i tid.

Bokförlagen får in manuskript i en tidigare okänd omfattning. Allt handlar inte om coronan men sambandet verkar ändå uppenbart, skriver författaren Bo Andersson. Många människor använder en nödtvungen paus i livet till att skriva – om den egna tillvaron i ett nytt och hotfullt läge eller om något annat som de tänkt på tidigare men inte fått tid till förrän nu.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share