Närmast komplett i mindre skala

Bostadshus, gäststuga och ladugård. En mindre areal om drygt 4 hektar, med både åker och skogsmark samlat i ett skifte nära bostaden. Jakten följer köpet. Välkommen till Skärnäs Skirgården som är veckans gård till salu.

Östra Ryd i nordväst, Söderköping åt nordost, Åtvidaberg åt sydväst och Ringarum nästan rakt österut. Landskapet utgörs av mycket skog och en del öppna områden med jordbruksmark samt många sjöar. I sjöar som Hövern, Lången och Hemsjön finns flera öar, vikar och sund. Fisket är bar och det finns erkänt goda bestånd av gös, gädda och abborre.

När man färdas i de här bygderna idag kanske man inte tänker så mycket på att här har det varit dramatik förr i tiden. I bygdeband berättas bland att om Sverkersholm, fågelvägen ett par kilometer från veckans gård. Det lär ha legat ett slott i närheten på en holme ut i sjön Ken som polska trupper sköt sönder från ett berg, Polackerberget. Den vallgrav som sjön, som då hade ett högre vattenstånd, naturligt erbjöd räckte alltså inte.

Fortfarande kan man skönja slottets stenfot på platsen. Idag finns ett vackert spännande naturreservat på Sverkersbos, det äldre namnet, gamla tomt och på flera områden runt sjön Kens norra ände.

Veckans gård, Skärnäs Skirgården, hittar man kanske enklast genom att ta väg 732 från Ringarum. Vid trevägskorsningen vid Häggebo och Lillsjön svänger man höger in på väg 777 och följer den. Skärnäs Skirgården ligger på vänster sida av vägen efter några få kilometer.

Gården omges av mestadels öppen mark men har skogen nära. Byggnationen är samlad men har ändå praktiskt goda ytor mellan husen. Det är snabbt överblickbart och ett ganska mysigt ordnat gårdscentrum.

Bostaden från 1850 är i ett plan med vind. Den renoverades 1993. Boarean uppgår till 100 kvadratmeter som fördelas på fem rum och kök. Huset värms med flera värmekällor, de är direktverkande el, luftvärmepump och kakelugn. En altan under tak finns för ökad trivsel.

Invändigt finner man sådant som en hall med björkparkett, ett fräscht trevligt kök med ekparkett, i köket finns även en vedspis, kontor, duschrum, vardagsrum och sovrum. I ett av sovrummen finns en kakelugn. Man tar sig till altanen från vardagsrummet. Den här bostaden känns fräsch, luftig och ljus.

Gäststugan är i ett plan med källare. Här finns pentry, kyl, spisplattor och bänkugn. Allrummet har plastmatta och en för närvarande inte godkänd vedspis.

Ladugården inrymmer en djurdel med två hästboxar samt fårbås. Byggnaden här också loge, ett sammanbyggt vagnslider och vedförvaring. På tomten finns även hönshus och vedbod.

Fastigheten areal uppgår till ungefär 4 hektar i ett skifte. Marken syns från gårdscentrum. 2,8 hektar är åker och 0,9 är skog. Virkesförrådet är 195 skogskubik och medelboniteten är 9,6. Det är mest barrskog, 56 procent gran och 29 tall.

Jakten följer köpet. Fastigheten ingår i Norra Yxningens Älgskötselområde 05-63-02-113-Ä. Här finns jakt på älgkalv, rådjur, hjort och vildsvin.

Skärnäs Skirgården är den mindre gården för ett närmast komplett landsbygdsboende. Här är det bekvämt och naturnära att leva. Grannar finns nära så man behöver inte känna sig isolerad och man tar sig enkelt till större orter.

Text: BO BÄCKMAN

Share