Ny butik livar upp torget

Anna Sjögren föll för Skänninge

Anna trivs i sin butik och hon vill göra den så mysig som möjligt. ”Butikens framgång styrs efter min förmåga och kundernas hjärta, säger hon med ett leende”.

SKÄNNINGE (LT)

Så tråkigt med lokaler där skyltfönster gapar tomma. Ett levande centrum ger samhörighetskänsla för boende och är ett viktigt fönster för besökare. Därför är det roligt… att Anna Sjögren har hittat till Skänninge och öppnat butik.

– När jag besökte Skänninge i somras föll jag för charmen. Skänninge har en fantastisk miljö med rejäla hus och historisk bebyggelse. Svartån som slingrar sig genom staden ger ytterligare karaktär. Valet var enkelt – vi flyttade hit, berättar Anna.

Anna har jobbat inom handel i hela sitt liv och hon älskar serviceyrket.

– Jag vill skapa något utöver själva handlandet som mötesplatser där kunderna ska trivas och gå runt i lugn och ro samt kunna prata med varandra och mig om de har lust. Jag har alltid älskat att träffa människor och så mycket jag förmår ge den service de önskar, betonar Anna.

Kunderna i affären nickar och håller med. De framhåller att så var det även i föregångaren Charlottas affär och många har saknat henne. Kunderna i affären betonar hur roligt det är att Magasinet har öppnat igen.
– Det här är ett lyft för Skänninge och verkligen så himla bra, kommenterar Ingrid och Karin.

Anna har alltid funderat på att starta eget och själv bestämma vad som ska finnas i affären. Att arbeta i en kedja innebär nämligen att det är avtal som bestämmer sortimentet.

– Nu kan jag verkligen lyssna på kunderna och söka det som önskas, påpekar Anna.

Anna kommer från Södermanland och hon har aldrig, före sitt besök, varit i Skänninge. Allt är nytt för henne och hon är nyfiken på platsen och Östergötland.
– En del vänner undrar hur jag vågar lämna anställningstrygghet för att satsa här i lilla Skänninge. Hur kan du både flytta till något helt nytt, starta eget i en liten ort, säger de, men jag vet att jag kommit rätt, kommenterar Anna.

Att Anna brinner för sin affär finns inga tvivel om. Hon har ett brett sortiment med bland annat inredning och leksaker. Dessutom har hon kläder av välkända märken men även handskar, mössor och väskor. Hon önskar nå en bred målgrupp och har kläder i alla storlekar samt varierande stil, både för de yngre och kvinnor i mogen ålder. Känslan är att kunna gå runt och titta och kanske hitta det lilla extra både när det gäller kläder och prylar.

– Men det är ju upp till kunderna om de handlar hos mig. Att vara trogen butikerna på en ort är överlevnad för alla affärer. Så det är klart att jag vill göra allt som kommer an på mig för att uppmuntra kunderna att handla i Skänninge, poängterar Anna.

Carina Öst, en trogen Skänningebo, som kommit in i butiken håller med.
– Här blir jag på gott humör det är en så bra atmosfär, och det finns ju både gammalt och nytt som är spännande. Jag kan i lugn och ro se mig om och fundera över vad jag kan hitta, påpekar Carina.

Härligt för stadslivet i Skänninge är att Sjögrenska magasinet har öppnat igen. Anna tycker att Skänninge är en bortglömd plats, men hon tror på framtiden.
– Aldrig har jag fått så många positiva kommentarer som när jag öppnade butiken. Jag är övertygad om att Skänninge har framtiden för sig. Här bredvid mig finns en mindre lokal och där vore det fantastiskt om någon kunde satsa på att öppna ett litet café. Shopping, fika och pratstunder hör ihop så det ser jag framför mig, avslutar Anna vårt samtal.

Text: INGA BIRGITTA WIDÉN Bild: HANS BLOMBERG

Share