Nya utmaningar för Lundström

Pensionerade kommundirektören tänker inte ligga på latsidan

Göran Lundström har efter 18 år som kommundirektör i Boxholm nu gått i pension. Men han lär inte vara sysslolös.

BOXHOLM (LT)

Den sista augusti i år gick Göran Lundström i pension efter 18 år som kommundirektör i Boxholm. Men det är inget lugnt pensionärsliv som väntar. Sysselsättningarna som… lockar är både många och skiftande.

Jag får chansen att ställa några frågor till Göran på hans absolut sista dag i kommunhuset. Arbetsrummet är tömt och städat inför den nya kommundirektören Linda Hammarströms tillträde den 1 september. Göran har som vanligt många järn i elden så intervjun får inte dra ut på tiden.

– I eftermiddag ska vi skriva kontrakt på en ny lägenhet i Linköping, säger Göran. Det är en mindre övernattningslägenhet. Vårt fasta boende har vi i vårt före detta fritidshus som ligger mellan Tranås och Gränna. Vi har även ett fritidshus i Åre, där vi ofta är på vintrarna. Gerd arbetar på Utvecklingsstrategiska enheten på Östergötlands regionkontor och hon går i pension vid årsskiftet. Då kommer vi att tillbringa mycket tid i Åre under den kalla årstiden. Vi gillar båda att åka skidor, både utför och på längden.

Den 18 april 2004 tillträdde Göran posten som kommundirektör och 2005 köptes den före detta läkarvillan som ligger alldeles i närheten av kommunhuset. Den vackra och pampiga villan helrenoverades av Göran och Gerd och de bodde kvar till 2011 då de av olika anledningar valde att sälja villan och flytta till Tranås.
– Men vi kan fortfarande sakna det huset, säger Göran. Vi trivdes fantastiskt bra.

Paret Lundström kommer inte att ligga på latsidan som pensionärer. Det egna företaget G Konsulting Inredning och Snickeri har varit vilande men kommer nu att vara aktivt. Både Gerd och Göran är intresserade av renovering och inredning och Gerd har nyligen påbörjat en nätbaserad utbildning inom inredning och styling, berättar Göran. Själv är han både utbildad snickare och jurist och båda har erfarenhet av organisation och ledarskap.
– Som pensionär vill jag hitta nya utmaningar. Med min erfarenhet och mina utbildningar tror jag inte att det blir svårt att hitta sysselsättning, men först ska jag ha en lång semester. Att arbeta som interimschef skulle jag tycka vore intressant. Sen tycker jag att det är väldigt roligt och avkopplande att snickra, både större snickeriarbeten och finsnickeri. Det är kul när man ser ett resultat.

Trots att det är många år sedan Göran flyttade till södra Sverige hör man den sjungande norrländskan när han pratar. Både Gerd och han är från Piteå. På min fråga vad han är mest stolt över att ha åstadkommit som kommunchef i Boxholm svarar han:
– Jag har gjort väldigt mycket under de här åren. Vid sidan av kommunchefsjobbet har jag under viss tid varit både skolchef, HR-chef och ekonomichef. Jag har också varit jurist för andra närliggande kommuner, Itsam och Vökby. En sak att vara glad över är att Vökby bredband äntligen efter 18 år nyligen började erbjuda ett öppet nät. Men kronan på verket är nog att vi räddade mejeriet. Där föll Arla på eget grepp och hur det än slutar kommer vi att vinna, säger Göran med ett leende.

Han funderar en stund innan han fortsätter.
– Jag har trivts jättebra och jag har aldrig tyckt att det varit tråkigt att gå till jobbet. Visst har det varit svårigheter ibland som när det kom många ensamkommande flyktingbarn. Men vi hade många i kommunen som ställde upp på ett fantastiskt sätt och istället för att det blev en kostnad kunde vi vända det till en intäkt. Men viktigast av allt är förstås att vi gjorde en stor humanitär insats.

Göran ser fram emot ett aktivt pensionärsliv och att umgås mycket med barn och barnbarn. Han tränar en del och för en tid sedan genomförde han halvklassikern tillsammans med dottern.
– Det enda jag tyckte var jobbigt var Lidingöloppet. Nästa år planerar jag att göra hela klassikern och jag tränar genom att springa kortare sträckor varannan dag och längre sträckor på helgen.

När vi skiljs åt efter pratstunden lämnar den före detta kommundirektören kommunhuset för gott.
– Jag har haft väldigt roligt under mina år här i huset med många jättetrevliga arbetskamrater, vi har skrattat mycket tillsammans. Allt detta kommer jag förstås att sakna, men nu börjar en ny period i livet, säger Göran avslutningsvis.

Text och bild: GEN LARSSON

Share