Packa upp bästa allsångshumöret

Succén Allsångsmåndag i Valdemarsvik är tillbaka

Måndagskvällen är en höjdpunkt för många i Valdemarsvik. Maria Rolf sätter fart på publiken som förra året uppgick till inte mindre än 3 500 personer.

VALDEMARSVIK (LT)

Du tar med fikakorg, solstol och det bästa allsångshumöret och Titanix med gäster fixar resten. För femte året arrangeras Allsångsmåndag i Valdemarsviks centrum. Premiär är det den 15 juli med Mikael Rickfors och lokala förmågor på scenen.

Allsångsmåndagarna har blivit en kär sommartradition i den lilla turiststaden Valdemarsvik. – Det började med att min man Stefan och hans kompis satt och spånade om att det skulle vara roligt att göra något för att få stan att leva upp på somrarna, för ortsbor och turister. Det hade funnits måndagsunderhållning på 80- talet som slagit väl ut, de tyckte att det var dags igen, berättar Maria Rolf, sångerska i dansbandet Titanix som har rötterna i Valdemarsvik.

Så föddes idén med allsångsmåndagarna. För fem år sedan begicks debuten.
– Vi hade ingen aning om det skulle komma nåt folk alls och tänkte att vi får vara glada med en publik om 300-400. Första gången kom otroliga 800 personer. Förra året hela 3 500 – helt fantastiskt!

Medlemmarna i Titanix roddar i allting runt omkring arrangemanget; att boka scen, stjärnartister och lokala förmågor och bandet ackompanjerar gästerna och leder allsången.
– Allt bygger på sponsorer. Publiken har fritt inträde och får allsångshäften så att alla kan sjunga med, berättar Maria Rolf.

I januari varje år börjar planering och jobbet med bokningar och annat.
– När vi är ute och spelar får vi alltid frågor om allsången och det finns de som planerar sina båtutflykter efter de här kvällarna! Hela stan lever upp, folk handlar i våra butiker och äter på restaurangerna.

För en som inte känner till Valdemarsvik, vad är det bästa med orten?
Maria svarar:
– Lugnet och den fantastiska naturen, närheten till havet. Jag har sett så många platser runtom i Sverige, Norge, Danmark och Finland, men det finns ingen finare plats än här hemma i Valdemarsvik. Det har varit fantastiskt att uppfostra vårt barn här. Gemenskapen är härlig – det här byter man inte bort!

I skrivande stund njuter bandet av välbehövlig semester.
– Vi hade en riktigt skön avslutning med publikrekord i Brevens bruk i lördags kväll, berättar Maria Rolf.

Titanix har runt 100 spelningar om året. De är kända för sitt lite moderna, lite speciella sound och framträder med såväl egenskrivna låtar som covers. De är aktuella med en nysläppt singel på Spotify som är en hyllning till dansbandskollegorna i Thorleifs.
– Thorleif själv har arrat saxofonerna och sjunger i kören, säger Maria Rolf.

För Maria Rolf väntar några extra spännande veckor. Hon är en av tre nominerade i kategorin Årets sångerska på Guldklavengalan under dansbandsveckan i Malung. Röstningen börjar den 30 juni och söndagen den 14 juli ska vinnaren utses.
– Vi får se hur det går, säger Maria Rolf som förstås kommer att vara på plats på galan.

Bandet vänder åter till Valdemarsvik för första allsångskvällen dagen därpå. Sedan har de en spelning på fredagen i Malung.

I år firar Titanix 40-årsjubileum.
– Stefan och hans klasskompisar var 13 år när de startade bandet 1979. Sedan 1989 spelar bandet på heltid, berättar Maria Rolf som blev tillfrågad om hon ville sjunga med bandet 1991 och tackade ja.
– Vi ska fira lite i höst, avslöjar hon.

Men först stundar sommaren.

Den lokala radiostationen Radio Wik sänder från Valdemarsvik på allsångsmåndagarna mellan klockan 13 och 18.
– Vi kör igång från scenen klockan 18.30. Vi har haft tur med vädret tidigare år och hoppas att det blir fint väder i år igen och att det kommer mycket folk, säger Maria Rolf som liksom övriga i bandet känner stor förväntan inför årets upplaga av allsångskvällarna.

Text: MARIA LIDBERG Bild: PRIVAT

Share