Padel – en sport som växer snabbt

Vadstena har fått sin andra hall

Jacob Larsson sköter butiken i Tenaci Padelcenter.

VADSTENA (LT)

Padel är den nya innesporten även om den ibland spelas utomhus. Våren 2019 får Vadstena sin första hall med padelbana och nu är det dags för ytterligare en. Denna gång ligger hallen… på Industrigatan i ett stort svart nybyggt hus, som innehåller fyra banor för dubbelspel och en för singel. Det är öppet från klockan fem på morgonen till midnatt alla dagar i veckan.

Huset heter Tenaci Padelcenter och ägs av Jens Larsson och Boo Hellman. Jens driver också Jens reklambyrå och Boo har företaget K-Bygg. Anläggningen har kostat omkring 16 miljoner kronor, berättar Jens när Länstidningen träffar honom en tidig eftermiddag.

Hallen är ovanlig på det sättet att den är byggd för att vara en padelhall. Den är därför anpassad till just denna sport. Ofta är padelhallar i ombyggda industrilokaler.
– Vi har personlig betjäning i butiken och många gillar att det är personligt i hallen. Det får vi beröm för, säger Jens.

Han tror på överetablering på sikt och priskrig. Då gäller det att vara bäst, konstaterar padelhallsägaren.

Padel spelas ofta som dubbel, med två spelare på varje sida om nätet. Reglerna är delvis samma som i tennis. Man spelar med bollar och racket. Det som stämmer överens mest med tennis är poängsättningen med game och set. Det som skiljer sig mest är serven. Den slås med ett underhandsslag. Även spelet är annorlunda. I padeln är bollen kvar längre och det blir därför längre bollar. Banans linjer används bara vid serven.

Alla banor är 20 meter långa. Takhöjden är nio meter. Dubbelbanan är tio meter bred medan singeln får nöja sig med sex meter. Man kan spela singel också på en dubbelbana. En padel är betydligt mindre än en tennisracket och en padelboll har inte samma studs som en tennisboll, berättar Jens. Den håller för två-tre gångers spel.

De flesta hyr padel i början för att efter en tid köpa sig en egen. För närvarande finns det inga kurser men man får instruktioner och det är ändå enkelt att komma igång. Eftermiddagar, det vill säga efter klockan 16, kvällar och helger är hallen fullbokad. Före klockan 16 är det litet lugnare.

Jens berättar att de har seriespel med 90 lag i elva divisioner för herrar och fyra för damer. Det är sex lag i varje. De spelar klockan 7-23 på söndagar och även torsdagskvällar under fem veckor. De två bästa i varje division flyttas upp samtidigt som de två sista åker ner.

Jens son Jacob Larsson är anläggningsansvarig. Det är oftast han som servar i butiken. Han har ett arbetsbord bakom och pluggar när det saknas kunder. Han sköter även serier och bokningar.

Huset innehåller mer är padelbanor. Här finns relaxavdelning med bekväma sittplatser, duschar och bastu. Nästa steg är en bubbelpool, berättar Jens. På övervåningen finns en loungeavdelning, ett sällskapsrum, kök, gratis fika och ett konferensrum för 20 personer.

Utan att det finns en förening har Tenaci 170 medlemmar. Jens berättar att de till och med hade 140 medlemmar innan öppning. Till något som inte fanns, säger han och skrattar. En medlem betalar 1995 kronor i årsavgift men får direkt tillbaka pengar genom tre fria speltimmar eller, som Jens uttrycker det, 1200 kronor direkt in på ett spelkonto. Dessutom får medlemmar en långärmad tröja, så kallad hoodie, och rabatt på speltider och varor i butiken.

Hallen har många samarbetspartners. De ingår alla i ett nätverk som träffas en gång i månaden och spelar padel, äter lunch och lär känna varandra.
– En sponsor får mer än en skylt, säger Jens.

Fem är bansponsorer och har gett namn åt de fem banorna. När Länstidningen besöker hallen spelar Kristoffer Larsson och William Östlund på Aldéns allservice. Dubbelbanorna heter Vadstena sparbank, Kinnarps, Holms Industri och Svensk fastighetsförmedling.

Huset har tydliga corona – regler med handsprit och skyltar. I stället för att 16 dubbelspelare ska börja samtidigt och då möta 16 som slutar vid ingången, kommer det nu fyra varje kvart och de möter bara fyra. Det gör det lättare att hålla avstånd. Omklädningsrum, konferenssal och lounge är stängda. Allt för att undvika samlingar.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share