Permanent då-och-då-loppis

Maria Ek vet vad hon har i sin loppmarknad

Maria Ek driver Aspegårdens loppis i Furåsa, en generös loppmarknad öppen då och då.

VADSTENA (LT)

Ett sätt att bli av med grejer, som man inte behöver, är att starta en loppmarknad, eller loppis, som det vanligen kallas. Maria Ek i Aspegården i Furåsa mellan Vadstena och Väderstad… har ett bra utrymme i närheten av sin bostad, lämpligt som loppis, och hon kan enkelt öppna när det kommer kunder.

Till vardags arbetar Maria som biståndshandläggare i Vadstena kommun. När hon är ledig från det jobbet öppnar hon ibland sin loppis. Hon berättar om sina öppettider på Facebook under Aspegårdens loppis. Senast Maria har öppet är under de båda Östgötadagarna.

Aspegårdens loppis är synnerligen generöst. Redan utanför på gården finns bord och stolar där man kan slå sig ner och ta ett äpple eller ett päron från en fruktskål som står på bordet. Dessutom finns en inbjudan att plocka äpplen och päron i trädgården och det ligger till och med en rulle påsar intill.

Generositeten finns även inne på Marias loppis men där är det godis som gäller. I en skål finns chokladbitar i papper och små godispåsar och en skylt att det är bara att ta för sig. En tunna med en temperatur på plus 5 grader visar sig innehålla dricka à tio kronor och barnfestis à 5 kronor. Det uppskattas direkt av en tvåbarnspappa på besök.

Som sig brukar är det en bra blandning av det mesta. Här finns blommiga kaffekoppar, broderade dukar, silverbestick, kakburkar, barnkläder, lampor, ljuslyktor och annan inredning. Sakerna är i viss mån placerade efter sin färg. Det är mycket rosa och rött och ett blått hörn i lokalen.

Det är tydliga och dessutom bra priser tycker några besökare. Man kan till exempel köpa en ganska stor gammal plåtburk för en tia. Vidare är här helt fritt från köptjat. Maria inväntar bara kundernas val.

Aspegårdens loppis är välskött och Maria har bra kontroll över vilka saker som finns i hennes loppis. Just när Länstidningen kommer är Maria i full färd med att jaga getingar i ett rum fullt av både gamla och nyare loppissaker.

Maria har haft sin loppis i fem år och brukar ha öppet då och då, främst på sommaren. Det är första gången som hon deltar i Östgötadagarna. Hon tycker att det är både trevligt och roligt. Kul att träffa nya kunder.

Var får du grejerna?
– Jag har samlat på mig under årens lopp och det är ju bra om de blir återanvända. Ingen kommer hit för att sälja grejer. Däremot säljer jag lite åt andra.

En liten kille kommer in och går rakt fram till Maria vid disken och frågar om hon har ett schackspel. Hon vet och svarar direkt att det har hon tyvärr inte. Hon tipsar om en annan loppis men där har grabben redan varit, berättar hans pappa.

En kvinna, som samlar på en viss sorts kryddburkar, frågar efter sådana. Det finns några men tyvärr har kvinnan inte koll på vilka hon har. Det blir därför inget köp men hon ska återkomma när hon har sett efter hemma.

Eva-Lotta Hallberg samlar ihop flera saker och räknar ut att hon ska betala 52 kronor. Rätt summerat men då prutar Maria och konstaterar att ”Vi säger 40 kronor”, och så blir det.

Att säljaren är den som prutar upplever man inte varje dag, säger Eva-Lotta.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share