Poppis krokodil besökte Finspång

Arne Alligator är barnens favorit

Ett berest gäng som kommit ända från Finland till Finspångs kulturhus.

FINSPÅNG (LT)

Lördagen den 14 september var det urpremiär för Arne Alligator och Djungeltrumman. Hitresta från Finland fyllde de Kulturhusets alla platser. Med rekordvisningar på nätet har de blivit omåttligt populära bland de yngre barnen. De spelar, spexar och sjunger låtar med egen text och musik främst för barnen, men även vuxna får en trevlig stund. En föreställning för hela familjen.

– Det kommer folk från Stockholm, Örebro och inom hela Östergötlands län. Vi sålde slut på konserten för några veckor sedan. Det är slutsålt till sista plats, informerar Karolina Bransell.

Karolina arbetar inom Kultur och fritid vid Finspångs kommun. Hon ansvarar för inventeringen av konsten inom kommunen samt för Kulturhusets program med bio, konserter, utställningar. De flesta aktiviteterna vänder sig till en vuxen publik, men nu har hon lyckats programlägga Arne Alligator till Finspång. Och Kulturhuset.

– Jag jobbar som kultursamordnare och för vuxenpublik, men jag är ju själv småbarnsförälder, och då vet jag att detta är en väldigt populär figur för de allra minsta barnen som är sådär två, tre eller fyra år.

Hon tog upp det med en kollega som jobbar med barn och unga för att höra om det var möjligt att boka gruppen. Svaret blev positivt. Eftersom Arne Alligator och Djungeltrumman kommer från Finland, och Finspång har många finsktalande och att visorna även finns på finska, tog Karolina kontakt med finskt förvaltningsområde inom kommunen.

– Det är annars svårt att hitta konserter, eller barnteater på finska, så tack vare finskt förvaltningsområde kunde vi boka arrangemanget. Fast de sjunger på svenska. De har ganska nyligen börjat turnera i Sverige, och de är på god väg att slå igenom. Vi var ganska tidiga på bollen, om man kan säga så…och bokade det här redan i februari. Vi släppte biljetterna i påskas och redan första dagen hade vi sålt flera biljetter. Så det har varit tryck på det, vilket är jätteroligt!

Gruppen Arne Alligator och Djungeltrumman består av Macke Granberg, Tomas Nyberg och så Arne. Idén föddes 2002. Då hette de bara Djungeltrumman och uppträdde med coverlåtar. Så var de på en privatfest och någon frågade om de inte kunde spela något för de små. Denne någon satte en sångbok i handen på dom. De var lite tveksamma till en början men spelade sen en del låtar för barnen. Barnen skrattade och uppskattade det väldigt mycket och ville ha mer. Efter det upptäckte de att det fanns en publik för det här och året efter gjorde de en barnskiva med Arne Alligator.

– Åh, det var slumpen, berättar Macke på frågan om varför det blev en alligator. Det var en av låtarna som handlade om en alligator. Den tyckte barnen var bäst. Bandet hette från början Djungeltrumman och albumet hette Arne Alligator, men sen började folk kalla oss för Arne Alligator – då måste vi ju ändra på vårt namn, ler han, och sen kom vi ju ut i Sverige med samma skiva 2004. Vi har faktiskt blivit Grammis-nominerade. Tack vare YouTube har det liksom exploderat och vi har nu cirka 150 000 tittare per dag varav cirka 70 procent är från Sverige.

Efter den 45 minuter långa föreställningen får alla barn en kram av Arne. Och en stämpel av Macke.
– Vad som nu händer är att vi har en turné i slutet av oktober, med besök på tio olika ställen. Sen har vi en knattebio som kommer ut på alla biografer i Sverige den 9 november.

Musiken är medryckande med inslag av olika musikstilar, karibiskt, finsk tango, österländskt eller rock’ n’ roll med texter där barnen känner igen sig som ”Här går jag utan blöja…titta på mig…jag har blivit stor…jag är mycket större än du tror..!”

– Vi älskar alla musikstilar och vi leker med musiken. Vi erbjuder underhållning för hela familjen. Alla ska ha det genuint roligt, då blir det en upplevelse för alla.

Text och bild: AGNETA ÖSTLUND

Share