Rekoring fortsätter utvecklas

Firade treårsjubileum i Ydre den 28 juli

Camilla Jacobsson är en av producenterna som varit med i alla tre åren och satsar mer på sina odlingar.

YDRE (LT)

Den 76:e utlämningen för Ydre Rekoring innebar treårsjubileum, något som de tre initiativtagarna Linnéa Granath, Sara Wennerbo och Anna Karlsson inte hade en tanke på då 2019.

–Men det är klart att vi hela tiden har hoppats på att rekoringen skulle göra skillnad för de lokala producenterna och konsumenterna, framhåller Sara.

Ydres konsumenter har verkligen tagit rekoringen till sina hjärtan. Antalet medlemmar i facebookgruppen har stigit till över 1 500 personer. Det är förstås inte bara Ydrebor utan många inresande turister som väljer rekoringen när de ska fylla på sommarhusens kylskåp.
– Det är roligt att höra kunder som kommer och berättar att de har börjat laga mat mera säsongsbetonat och att de blir överraskade av hur mycket olika grönsaker kan smaka, berättar Linnéa Granath. Eller hur gott kött och mjölkprodukter kan vara när det är producerat i närområdet.

En av producenterna som har vågat att satsa mer på sina odlingar är Camilla Jacobsson. Den senaste vintern har hon dessutom byggt på sina redan gedigna odlingskunskaper med ytterligare kurser inom småskalig trädgårdsodling.
– Det är klart att rekoringens kunder har hjälpt mig att våga satsa ändå mer, säger hon.

Under de här tre åren har det gjorts 10 585 olika beställningar och försäljningssumman uppgår till 1 690 000 kronor. Belopp som gör skillnad för de lokala producenterna och mathantverkarna.

Text och bild: ANN SOFIE FREDRIKSSON

Share