Revansch i kvällssolen på Uvmarö

Rofyllda Magasinet lyfter rejält

MAGASINET SANKT ANNA Uvmarö hamn, Söderköping. Betyg: 4 av 5.

UVMARÖ (LT)

För första gången kommer Länstidningens krogtestare tillbaka till en restaurang och ger dem en möjlighet att förbättra intrycket. Magasinet i Uvmarö hamn tar chansen och seglar… plötsligt upp som förstahandsvalet bland matställen i Sankt Anna.

Det finns fortfarande mängder av restauranger att testa i Östergötland så att göra återbesök ska inte bli någon vana. I Magasinet Sankt Annas fall finns det dock goda skäl att ge dem möjlighet till revansch.

Ända sedan jag testade restaurangen förra sommaren och satte 2 av 5 i betyg har jag känt att testet inte gav en riktigt rättvisande bild. Det var inget fel på recensionen, jag står fortfarande för varje ord, men det fanns saker runt omkring som inte blev riktigt bra.

Exempelvis har jag i mina krogtester fört ett resonemang om hur viktig stämningen och miljön är för restaurangupplevelsen. Vid mitt förra besök hade jag ännu inte riktigt bestämt mig i frågan vilket gjorde att Magasinet Sankt Anna inte kunde dra full nytta av sitt fina läge intill vattnet i skärgården med en kvällssol som ständigt tycks lysa över den stillsamma hamnen.

Dessutom kändes det som att det inte var ordinarie personal som arbetade vid förra besöket vilket gjorde servicen minst sagt bristfällig.

Denna sommar har jag gjort återbesök två gånger och båda gångerna har imponerat. Maten har tagit ett kliv upp sedan förra testet och servicen funkar numera som man kan begära som gäst. Det som tidigare var en avslappnad attityd som gränsade till förvirring och oengagemang är nu en avslappnad attityd som känns genuin och charmig.

Tidigare i somras testade jag dels Skaldjursröra smaksatt med citrus, chili och Magasinets bröd för 150 kronor, en pålitlig rätt som sällan överraskar men som också är svår att misslyckas med.

Det kan dock finnas nyansskillnader och här i Uvmarö var den väldigt god. Dels provade jag Krämig fiskgryta med säsongens grönsaker. Toppat med räkor och serverad med aioli och Magasinets bröd för 205 kronor. Fiskgryta är oftast också ett säkert kort och så även denna gång. Vill man äta två goda rätter med ingredienser och smaker som ger skärgårdskänsla så rekommenderas dessa två.

Vid det senaste besöket ville jag och mitt sällskap utforska mer av menyn och testade Laxrulle från Kallsöfiskarn med Magasinets potatissallad för 190 kronor.

En kall rätt som känns mer lunchbetonad men som slinker ner utan problem även kvällstid, särskilt tillsammans med en god öl. Potatissalladen är hemmagjord och har bra stuns, men framförallt är det den smakrika laxen som är den stora behållningen.

Vidare till nästa rätt som är Lammfilé med potatisgratäng, rödvinsås och örtsmör för 265 kronor. Potatisgratängen har den där hemmagjordkänslan man vill åt och rödvinsåsen har nog stått och puttrat länge för den är riktigt mustig och god.

Lammet har gått och betat på gärdena i trakten, och det gäller många av råvarorna att de är lokalproducerade. Och det uppskattas. Lammet är ingen spektakulär rätt utan satsar på få, grundläggande ingredienser. Men det är inget fel att hålla det enkelt om man gör det bra, tvärtom.

Kanske är det just det som är skillnaden mot förra året, slår det mig. Kanske konstlade man till rätterna för mycket då istället för att satsa på tydliga smaker och upplägg?

Hur som helst gillar jag årets meny och har blivit supernöjd med alla fyra rätter som jag provat denna sommar.

Magasinet har fortfarande saker att putsa på, det går exempelvis att förbättra miljön runt restaurangen. Visst, det är en hamn (som dessutom är under byggnation) och den känslan ska man bevara, så det får gärna vara lite ruffigt, vildvuxet och viss industrikänsla. Men en aning mer mys och grönska skulle inte skada.

På plussidan hittar man närheten till vattnet, den fantastiska kvällssolen och en rofylldhet som får ner pulsen direkt som man slår sig ner på uteserveringen. Det finns andra trevliga restauranger i Sankt Anna som miljömässigt kan mäta sig med den härliga känslan i Uvmarö hamn, men när det gäller menyn så är Magasinet Sankt Anna just nu klar etta.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share