Ridanläggning firade fem år

Jubileum på Smedstad Ridsportcenter

Dagen avslutades med en stor show, en hyllning till det mest centrala för verksamheten – hästen. Bilder: MURHED

LINKÖPING (LT)

2016 invigdes Smedstad Ridsportcenter, en av Sveriges mest moderna ridsportsanläggningar. Fem år senare sjuder den av liv, och den är inte bara ridskola för cirka 750 ryttare.

Smedstad har blivit ett nav där olika ridsportdiscipliner samlas under samma tak. Det är allt från traditionell ridskoleverksamhet och tävlingar på alla nivåer till daglig verksamhet och öppen fritidsverksamhet .

Dessutom arrangeras såväl lokala som nationella tävlingar. I samband med jubileet firades också att anläggningen som första ridskola i Östergötland tilldelats utmärkelsen kvalitetsmärkt ridskola av Svenska Ridsportförbundet.

Den 9 oktober arrangerades ett stort jubileum för att uppmärksamma anläggningen. Bakom jubileet står de fyra aktörer som samverkar kring anläggningen: Linköpings kommun som uppdrar verksamheten, Lejonfastigheter som äger anläggningen, Haga Stall och Omsorg som driver verksamheten och den ideella föreningen Linköpings Fältrittklubb som organiserar medlemmarna och arrangerar tävlingar.

– Vi är väldigt nöjda med utvecklingen på Smedstad Ridsportcenter. Anläggningen erbjuder en meningsfull fritid för många varje dag och är också en nationell tävlingsarena, säger Andreas Hagström, idrottsutvecklingschef i Linköpings kommun.
– Det är lätt att bli hemmablind när man jobbar här varje dag, men det är en fantastisk anläggning och nu när vi ser tillbaka har vi åstadkommit väldigt mycket på fem år. Vi har startat både fritids och daglig verksamhet förutom att ridskolan vuxit från 470 elever till cirka 750. Men vi är inte nöjda, vi vill fortsätta utveckla Smedstad till nytta för Linköping och för ridsporten, säger Josefine Lindner, verksamhetschef på Haga Stall och Omsorg.
– Linköpings Fältrittklubb huserade tidigare i det nu nedlagda Ånestadstallet och det är såklart ett oerhört lyft att vi de senaste fem åren kunnat erbjuda våra medlemmar att rida på en av Sveriges finaste anläggningar. När föreningen bjuder in till tävlingar får vi alltid mycket beröm för bra arrangemang och för hur fint det är här, säger Maria Grundström, ordförande i klubben och tillägger att även klubbens ungdomssektion Pionjär stortrivs i sin verksamhet här på Smedstad Ridsportcenter.

På jubileet bjöds de hundratals besökare att ta del av verksamheten på olika sätt, en mässa med lokala utställare, ponnyridning, guidade turer både inne och i omgivande Tinnerö eklandskap.

Dagen avslutades med en stor show, en hyllning till det mest centrala för verksamheten – hästen. I snabbt tempo fick åskådarna ta del av en rad olika grenar, korta inslag från vardagen på Smedstad och allt avslutades med en härlig hästparad där olika hästraser var representerade för att visa på bredden i hästnäringen.

Under dagen invigdes också en ny påstigningsramp som gör ridning mer tillgängligt för fler, något som Smedstad satsar mycket på.
– Vi är så glada att pandemirestriktionerna släppte så att vi kunde genomföra den här dagen tillsammans, säger Josefin Lindner.

– Smedstad är öppet för allmänheten sex dagar i veckan, och vi önskar att fler hittar hit, om så bara för att ta en kopp kaffe i vårt café. Anläggningen ligger ju väldigt tillgängligt för alla Linköpingsbor på både cykel och promenadavstånd, så varmt välkomna till oss, avslutar Josefine.

Källa: SMEDSTAD RIDSPORTCENTER

Share