Sagostigen lockar stora och små

Tomtar på stigen istället för på loftet i Ringarum

Alfred Bjärkse tycker det är jättespännande med så mycket tomtar.

RINGARUM (LT)

I år har tomtarna på loftet flyttat ut och finns utmed sagostigen på Hembygdsberget i Ringarum. De har dessutom blivit flera än tidigare, sedan de kallat till sig en massa tomtenissar. Hur många kan man räkna ihop och skriva ner på en lapp för att vara med i en tävling.

Sedan ett antal år tillbaka har hembygdsföreningen i Ringarum arrangerat aktiviteten ”Tomtar på loftet” på lördagen före första advent. Ett arrangemang som dragit mycket folk, mest barnfamiljer, med tillhörande mor- och farföräldrar förstås. Tomten brukar finnas på plats för att handgripligen ta hand om de önskelistor som barnen skrivit.

I dessa tider är det som så mycket annat inte lämpligt att dra ihop en massa folk. Därför har hembygdsföreningens barngrupp tänkt nytt och istället utnyttjat den sagostig som byggts upp av de kreativa medlemmarna tidigare i år och nu inför julen gjort den till en tomtestig istället. Under tiden första till tredje advent finns tomtarna på plats.

Vid Länstidningens besök, just på första advent då det även kommit lite snö som lyste upp, var Alfred Bjärkse på plats och hade med sig pappa Johan och farfar Tommy. Det var verkligen roligt att se hur spännande Alfred tyckte det var att vandra runt och kolla in alla tomtar, som fanns lite varstans utmed stigen.

Förutom tomtarna fanns även de fasta objekten utmed sagostigen kvar. Bron där bockarna Bruse hade en dust med trollet, var en av stationerna som var spännande och där farfar fick vara såväl troll som bock.

Efter att ha avslutat rundvandringen med en ritt på julbocken som drar vagnen med tomten, avslutades besöket med inmundigande av medhavt fika på dansbanan, där det fanns en del bord uppställda.

– Redan på första advent kom det en hel del folk. Ett tips är att göra ett första besök när det är mörkt, eftersom det finns ljus utmed stigen. De flesta stugorna utmed stigen är upplysta så man kan kika in. Sen kan man gå en gång till när det är ljust för att då kunna räkna in alla tomtar, säger Birgitta Svensson, som är en i gruppen som jobbat med tomtestigen.

Man kan säga att tomtarna verkligen anpassat sig till den rådande situationen. Istället för att bjuda in till en träff uppe på loftet, finns de utomhus med lagom mellanrum.

Dessutom är de inne i de små husen tillsammans med dem som de vanligtvis brukar umgås med.

På dansbanan vid hembygdsgården, under tak, finns det en låda där man dels kan hämta ett tävlingshäfte där man kan skriva ner hur många tomtar man räknat in, dels kan barnen där lämna sina önskelistor och det finns en gästbok, där det är önskvärt att skriva ner att man varit på plats.

Text och bild: HANS ANDERSSON

Share