Simskola i Ydrefors under sommaren

25 år sedan det senast fanns tillräckligt med barn

Flytkorvarna har varit till stort stöd när kunskapen att simma ska erövras.

YDRE (LT)

I Brosjön har mamma Salam lärt sig simma förra gången det begav sig. I år var det dottern Hilmas tur.
– Jag har hoppat från bryggan och så har jag doppat örat, berättade hon.

Att doppa sig, att titta under vattnet och ligga med spretande ben och armar och titta på himlen är saker som ger känsla för vatten. Helt enkelt att våga vara i. Sommarens två veckor långa simskola i Ydrefors är över för den här gången. Det blev 17 barn för de tre simlärarna Evelina Larsdotter, Ayla Pesonen och Noah Peleikis att ta hand om.

– Vi har delat in barnen i två grupper, en nybörjarkurs och en för de som redan kan simma och vill ta många märken, sade Evelina som var med 1995-1996 när det var simskola här förra gången.

Arrangemanget stöds av Ydrefors samhällsförening och av Svenska Livräddningssällskapet.

Med uppemot 200 drunkningsolyckor per år i Sverige, så är dessa simskolor ute i de vanliga badsjöarna ovärderliga. Ydre kommun har arrangerat simskola i Sund och i Rydnäs under samma två sommarveckor.
– Det är så roligt att det återigen finns barn så att vi kan ha simskola här i Ydrefors, framhöll Evelina.

Joakim Rudholm fyller sju år i år och ska börja första klass till hösten. Han ställde upp och pratade lite om simskolan trots att det denna tisdag var kallt i luften och till och med föll lite regn.
– Idag fick jag titta under vattnet. Jag skulle säga om det var en grön eller rosa ring som Evelina höll fram. Det var en grön. Och så har jag flutit och tittat på himlen. Och tagit riktiga simtag. Snart kan jag simma.

Det finns jättemånga och viktiga framsteg att ta mot vägen att kunna simma och sedan ta många märken.

Även livräddning har stått på schemat. Barnen har superkoll vad det är för larmnummer som ska ringas, om någon olycka skulle vara framme.
– 112, svarade de i kör.

Livräddning är något som redan de små barnen ska veta en hel del om. De har fått träna att ha livboj på sig.

Snart var den korta simskolestunden över och frusna barn sökte sig till handdukar och värmande kramar från mammor och pappor.

Text och bild: ANN SOFIE FREDRIKSSON

Share