Skaldjur vid Tannefors slussar

Oasen vid Kinda kanal en favorit bland Linköpingsborna

Utsikten över slussområdet är magnifik.

LINKÖPING (LT)

En av Linköpings absoluta pärlor är slusscaféet vid Tannefors slussar. Där kan gästerna njuta av lugnet och den fantastiska slussmiljön i ett av stadens vackraste lägen. Och… särskilt populärt är caféet under sommarens skaldjurskvällar.

Det är något av ett sommartecken i Linköping när slusscaféet vid Tannefors slussar slår upp sina portar för säsongen. Men det har inte alltid varit ett café. Byggnaden har av tidigare slussvakter använts som uthus, dass och ladugård. En ko, hushållsgris och några höns samt betesrätt i omkringliggande område hörde till slussvaktarens privilegier.

De senaste 25 åren har det dock varit servering i huset och bakom verksamheten står Lars Lööw som länge varit engagerad i Kinda kanal som i år firar 150-årsjubileum.

Han startade i liten skala med ett café där man kunde köpa kaffe, läsk, glass, nån ostfralla och inte så mycket mer. Med tiden har utbudet ökat och caféet har fått mat och alkoholrättigheter. Målsättningen har dock varit att även i fortsättningen hålla det enkelt och fortsätta kalla serveringen för café.

När Lars drog igång caféet 1996 var det ett uthus med stampat jordgolv som han successivt har fräschat upp. Ytterpanelen är fortfarande original, men uteserveringen har tillkommit och invändigt har det totalrenoverats.

Även utbudet har utvecklats genom åren. Idag har caféet alkoholrättigheter och kan erbjuda såväl fika som luncher och grillkvällar.
– Hit ska alla kunna komma och känna sig välkomna. Jag vill stå för enkelhet, i ordets positiva bemärkelse. Både pensionärer med kaffe och kaka, lunchgäster och kvällsgänget som dricker öl och vin ska känna sig lika hemma. Jag vill att Tannefors slussar ska bli Linköpingsbornas vardagsrum, har Lars beskrivit sin målsättning.

Lars har varit vd på Kanalbolaget i tio år och engagerat sig mycket kring den unika slussmiljön. Ska det ske några förändringar eller ombyggnationer är det viktigt att det görs med själ och hjärta.

Utsikten från uteserveringen är en av Linköpings vackraste platser dit gästerna kommer för att få lugn och ro. Hos slusscaféet kan man prata med varandra och titta på utsikten.

Besökarna uppskattar att det är så rofyllt, och miljön utgör en avslappnad kontrast till uteserveringarna i stadskärnan.

För många gäster är torsdagarnas skaldjurskvällar en av sommarens höjdpunkter. De har blivit så uppskattade att man även börjat att köra onsdagar. Då kommer GK Feskarn med sin välfyllda fiskbil och serverar färska skaldjur. Där hittar man godsaker som färska räkor, havskräftor, olika röror, melon och laxpaté.

Det finns olika menytallrikar att köpa, gärna i kombination med ett gott vin. Sen är det bara att njuta av kvällssolen, stämningen, utsikten, slussmiljön och de goda skaldjurstallrikarna.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share