Skänninge bibliotek öppnar igen

Nu även med turistinformation

Från vänster ses här Hanna Nykvist, Sissela Wasén och Anya Feltreuter. ”Vi vill komma igång med barnverksamheten och samarbetet med förskolorna”, betonar de.

SKÄNNINGE (LT)

Äntligen kommer Skänningeborna att till sommaren åter få både turistinformation och bibliotek. Nu arbetas det för att lokalerna ska bli klara och de tomma fönstren vid torget ska få liv.

I många år har Skänninge haft en turistbyrå strategiskt belägen vid torget och välkänd av både bofasta och turister. Nu kommer turistbyrån att vara en del av biblioteket och en tjänst delas på 50 procent biblioteket och 50 procent turism. Hanna Nykvist har fått det nya uppdraget som turistsamordnare, och hon ser fram mot uppgiften och tycker det ska bli mycket intressant.

– Jag vill lära mig så mycket som möjligt om kommunens många intressanta besöksmål och gärna även få till en träff med besöksnäringen, kommenterar hon.

Anya Feltreuter, bibliotekschef i Mjölby, ser fram mot de nya lokalerna som verkligen kommer att synas.
– De stora fönstren ger ljus och de som går förbi hoppas vi ska uppmärksamma biblioteket mer än i de tidigare lokalerna, påpekar hon.

Den tredje personen som arbetar med att iordningsställa och få allt på plats är Sissela Wassén.
– Den åttonde juni blir det klart, men på grund av restriktionerna får vi inte öppna och bjuda in några. Men servicetjänsterna, att ringa och boka böcker för utlämning kommer att vara igång, betonar Sissela.

De berättar vidare att bokbeståndet kommer att bantas något men att det blir en satsning på nya böcker. Biblioteken har, som en av de viktigaste uppgifterna, att stimulera barns läsande och därför satsas det på en hörna för barnen samt inköp av många nya böcker för barn och unga.
– Även om vi har något färre böcker kan vi se till att skaffa fram det som efterfrågas. Samarbetet mellan Göta – biblioteken är mycket bra och vi hjälps åt så låntagarna får vad de önskar – även om det ibland är väntetider på vissa böcker. Vi har även magasinet där böcker förvaras och där det går att hitta böcker som inte finns på hyllorna här, berättar de alla tre.

En nyhet för sommaren är att man ska ordna ett tält med turistinformation på torget, och önskan är att många ska komma dit och ställa frågor om turistmål i kommunen. Något som Skänninge också kan stoltsera med vid torget är den gamla telefonkiosken vid sidan av rådhuset. Där har det fiffigt ordnats med böcker som man får ta med sig, och det går även bra att lämna någon bok för att någon annan ska få läsa den. Allt är gratis och bygger på att sprida läslusten.

Text och bild: INGA BIRGITTA WIDÉN, HANS BLOMBERG

Share