Söderköpingsjul på egen hand

Coronasäkra aktiviteter runt om i stan

Trots coronarestriktioner kommer det ändå att infinna sig en viss julstämning i Söderköping tack vare “Söderköpingsjul – i nygammalt format”.

SÖDERKÖPING (LT)

Coronapandemin sätter stopp för det traditionella julfirandet i år, men Söderköpingsborna kommer ändå kunna uppleva en hel del stämningsskapande aktiviteter. Årets… Söderköpingsjul innehåller såväl råttjakt som konstkalender och tipspromenad.

Det stod klart rätt tidigt att årets julsäsong i Söderköping skulle bli något annat än vad invånarna var vana vid. Adventsmarknaden ställdes in och utbudet av julbord och julkonserter minskade nästan helt. Kommunen var dock snabba med att förbereda alternativa upplägg och började planera för vad de kallade “Söderköpingsjul – i nygammalt format”. På sin hemsida skrev de:

“Med anledning av rådande pandemi-situation kommer vi i år inte arrangera en julmarknad av traditionellt format. Istället skapar vi tillsammans Söderköpingsjul under hela december, med extra fokus på helgerna. Genom upplevelsevandringar, torghandel, barn & familjeaktiviteter och PopUpKultur kan vi skapa en levande kommun, både på landsbygden, i skärgården och i stadskärnan, under hela julmånaden, trots Corona”.

Även om det mesta ställdes in så fanns det trots allt några aktörer som skulle genomföra julevenemang som följde dåvarande coronarestriktioner med en gräns på 50 personer.

Bland annat skulle renoverade Söderköpings brunn ha nyöppning med julbord ända fram till julafton och på Salong Ramunder skulle Waow produktion både spela barnteaterföreställningen “En magisk jul” och en julrevy mellan den 28/11 och 19/12. Med den nya hårdare restriktionerna går dock de planerna i stöpet.

Men det kommer ändå bli en del juliga utomhusaktiviteter för Söderköpingsborna ifrån den 28/11 och fram till mellandagarna.

För de små återkommer den populära råttjakten. Denna gång har de medeltida barnen Ylva och Toste skojat lite med råttorna och flyttat en sak från varje råttas arbetsplats till någon annans. Det är råttletarnas uppgift att räkna ut vad som flyttats och vart. Karta och frågeformulär hämtas på Tempo eller Infoskylt på Hagatorget och det finns både lätta och svåra frågor.

Det blir även en aktivitetspromenad för barn där de får svara på kluriga frågor och utföra uppgifter, som exempelvis hoppa på ett ben eller gissa hur många skumtomtar det finns i en burk.

Även för de något äldre blir det tipspromenad. Gå längs Hälsans stig och svara på kluriga frågor om julen, Söderköping, pepparbaksbakande nunnor och riddarens kläder. Två kalendrar är också inplanerade, dels en där man varje dag kan öppna dagens lucka genom att gå in på visit.soderkoping.se och dels en konstkalender som arrangeras av blandArt där lokala konstnärer och konsthantverkare kommer att öppna en lucka i olika affärers skyltfönster i Söderköping varje dag klockan 12 från den 1/2 och fram till Julafton.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share