Solförmörkelse igen efter 27 år

Martin Öhman gör regidebut och hedrar Bobo

Den surrealistiska pjäsen Solförmörkelse blir återstarten för Ydre kulturcentrum med Martin Öhman som regissör.

YDRE (LT)

Martin Öhman begår sin regidebut med Bobo Hermanssons 90-talsföreställning Solförmörkelse.

– Två anledningar, dels till Bobos ära, dels ett sätt för oss att komma igång igen efter pandemin.
Sen lägger han till: Ett tillfälle för skådespelare sprungna ur Ydre Kulturcentrums mångåriga verksamhet att få stå på tiljan igen.

Det är augusti och fyra månader tills att det kommer att vara premiär. Inom kort kommer ensemblen att hålla kollationering. Gruppen träffas för första gången och läser tillsammans igenom texten. Martin Öhman presenterar den sex personer stora ensemblen.

– Det är idel Ydrefolk och alla har en relation till Bobo. Jag har velat att Solförmörkelse skulle sättas upp igen i flera år. Bobo drog på det. Nu efter hans död har jag tagit på mig att sätta upp pjäsen.

Lasse Johansson, Tina Friberg, Johan Eklund och Eva Godrén tillhör den lite äldre skaran. Greta Boyero gick ut gymnasiet i våras och så Samuel Strandesjö bara några år äldre. Det är hela gänget.

Martin Öhman gick på högstadiet i Österbymo när föreställningen Solförmörkelse hade urpremiär.
– Jag kommer ihåg att jag tyckte väldigt mycket om berättelsen. Den är en ganska surrealistisk historia om sex personer som bor i ett hyreshus och vad som händer med dem efter att det har varit en solförmörkelse.

Mer vill han egentligen inte berätta utan tycker att åskådarna ska gå hem och ha något att fundera över och klura på efter föreställningen. Bara att man ska vara välkommen att stiga in i det mystiska. Och att sviktande minne visst spelar roll i det hela.

Lite nervös är Martin Öhman inför att begå sin regidebut för teater. Trots att han målar, spelar musik och har regisserat kortfilm. Han är helt klart en allproducent inom kultur. Och inte rädd för att hoppa på nästa grej.
– Det ska bli en kul process att arbeta med skådespelare.

Det blir föreställningar de två första helgerna i december; två på lördagarna och en på söndagarna.
– Ja, det känns lagom att våga satsa på sex föreställningar. Inte för lite och inte för mycket.

All kulturell verksamhet hoppas att pandemiläget fortsätter att förbättras. Samma gäller för Ydre kulturcentrum som med denna satsning vill återstarta teaterns verksamhet genom att minnas Bobo Hermansson med pjäsen Solförmörkelse.

Text och bild: ANN SOFIE FREDRIKSSON

Share