Spel, storbildsskärm och mat

Sport och mat en populär kombo i Finspång

Emilie är O’Learys restaurangchef i Finspång.

FINSPÅNG (LT)

Att förena sport och spel med mat och dryck i en avspänd restaurangmiljö, är ett koncept som många uppskattar. Vid Arena Grosvad finns restaurang O’Learys som förutom varierande… luncher med svensk husmanskost eller amerikanska rätter, som ribs och chicken wings, erbjuds även bowling och andra aktiviteter. Allt under ett och samma tak.

Parkeringen är nästan fullbelagd denna höstlovsvecka vid Grosvad. Ånga stiger upp från utomhusbassängen. Barn och familjer plaskar med glada skrik omkring i det varma vattnet. I luften är det sex plusgrader. En tonårstjej stiger upp ur bassängen, men kliver raskt ned igen i det tempererade vattnet.

Det är bara några år sedan som O’Learys etablerade sig i Finspång. Den genomgående gröna inredningen med det stora antalet fotografier på sportkändisar inom hockey, baseboll, eller fotboll samt storbildskärmarna där matcher visas, känns igen.

I en del av lokalen står två shuffleboards. Ett biljardbord påträffas också. Längst in i lokalen syns bowlingbanorna och i riktning mot bowlinghallen står hyllor med bowlingskor och bowlingklot snyggt uppradade.

En halvtimme innan lunchöppningen hörs slamret av kastruller från köket. Förberedelserna för dagens lunch är igång. Vid den långa bardisken står kranarna för tappning av fatöl med vin- och ölglasen hängande ovanför. En doft av popcorn sveper ut från maskinen där de poppande majskornen studsar omkring innanför glasväggarna.
– Vi öppnar tidigt, klockan elva, och det är väl mer för att synka lite med badhusets öppettider, berättar Emilie, restaurangchef för O’Learys i Finspång.

– Jag ansvarar för baren, köket och all personal. Angående bowlingen är det Anita, som har huvudansvaret, och har hand om tävlingar samt drift och skötsel. Vi är fyra i köket och ungefär sju, åtta personer som har hand om serveringen. Det har varit svårt att hitta personal när vi öppnade upp igen efter pandemin, allra helst till köket. Det har blivit brist på personal. Alla som då jobbade i restaurangen innan vi gick ned i tid, har hittat andra jobb.

Emilie berättar att matsedeln skiljer sig från vecka till vecka. De har dagens lunch med sikte på husmanskost men de har även andra rätter. Den här veckan, under höstlovet, kör de buffé. Många barnfamiljer kommer för att äta efter badet och på söndagarna kan man boka barnkalas eller umgås hela familjen med att bowla eller anordna andra utmaningar.
– Under helger har vi ganska bra tryck här. På fredagarna kör vi lite blandade aktiviteter för ungdomar fram till ett visst klockslag. Vi har biljardbord, shuffleboard, VR-simulator, dart, airhockey och bowling.

Första sportbaren inom restaurangkedjan öppnades redan 1988 i Göteborg. Inspirationen kommer från amerikanska barer i storstäder som New York, Chicago och Boston. Och kanske har den populära TV-serien Skål, med originaltiteln Cheers, som började sändas i Sverige 1984, där handlingen utspelar sig i en bar i Boston, haft någon del i det hela.

Den gemensamma nämnaren med barerna oavsett om de finns i TV-serier eller i verkliga livet, är att de har en avkopplande och avspänd atmosfär med känsla av kvarters – krog, och att de visar ligamatcher och olika sportevenemang på storbildsskärmar.
– De flesta matcher visar vi här. Vi är de enda i Finspång som har tillstånd till det, påpekar Emilie.

Text och bild: AGNETA ÖSTLUND

Share