Svalsjö Folk i startgroparna

Örsebo Södergård ger plats för ett stort antal artister

Arrangörerna bakom Svalsjö Folk som anordnas på Örsebo Södergård är från vänster Per Helldorff, Kerstin Ingels Öberg, Anna Helldorff och Stefan Öberg. Här står de framför konsertscenen i logen.

SVALSJÖ (LT)

– Vi har fått många positiva reaktioner och vi vet att det kommer folk ända ifrån Hälsingland och Dalarna. Vi hoppas att det här lyfter bygden och om det blir lyckat så är tanken att fortsätta nästa år.

Det säger arrangörerna bakom Svalsjö Folk, folkmusikfestivalen som anordnas 27-28 augusti och som bjuder på ett stort programutbud med konserter, kurser, spelstugor och dans.

Örsebo Södergård ligger i Svalsjö mellan Kisa och Malexander. För tre och ett halvt år sedan köpte Kerstin Ingels Öberg och Stefan Öberg gården som stått tom i ett antal år. Stefan, som gillar att renovera hus, hade mycket att ta tag i.
– Det har tagit de här åren att röja ur ladugård och loge och att att röja upp tomten, säger Stefan som för ett par år sedan började fundera på att anordna en folkmusikfestival på gården.

Han har tidigare erfarenhet av sådana eftersom han var med och startade Linköpings folkmusikfestival 2003. Han och Kerstin spelar dessutom själva i folkmusik- och dansgruppen Klintetten.

Stefan och Kerstin tog kontakt med grannarna i Affären Svalsjö, Anna och Per Helldorff, som tände på idén. De brukar själva anordna konserter och såg det här som en bra kombination med sin verksamhet.

Men så var det detta med pandemin. En festival kräver lång framförhållning och planering och när restriktionerna skulle lättas gick inte att veta.
– Därför lade vi den långt fram i tiden, säger Anna.

Men nu går det att samlas igen och i juli anordnade man en testkonsert i logen med Hedin & Hazelius.
– Det fungerade jättebra och var en bra övning för oss, säger Per. Det kom cirka 80 personer och det gick ändå att sitta glest. Vi har sagt att vi kan ta in 300-350 personer totalt på området under festivalen.

Svalsjö Folk genomförs fredag och lördag 27-28 augusti med ett stort antal artister. Det blir konserter på fyra olika platser – i Logen, Lagårn, Sjöboden och Innergården – både inomhus och utomhus, om vädret tillåter. Dessutom blir det låtkurser, viskurser, danskurser, spelstugor och visstuga. Mycket kommer att pågå samtidigt, precis så som det ska vara på en festival.
– Alla som har varit på en festival vet hur kul det kan vara, säger Stefan.

De medverkande är för många att räkna upp här, men de kommer från olika håll i landet och även från Kinda. Det är ett mycket brett utbud av instrument och musikstilar.

Som sig bör kommer det att finnas fika och mat att köpa. KindaMat kommer med sin matvagn.
– Vi vill göra en så hållbar festival som möjligt. Därför serveras vegetarisk mat och det blir inga engångsartiklar, säger Kerstin.

För den som vill ställa upp husbil eller kanske tälta så finns det möjlighet till det.
– Vi tror att det finns ett sug efter livemusik nu efter att allt varit inställt och uppskjutet så länge. Det stora intresset och de positiva reaktionerna tyder på det, säger arrangörerna som har en del att pyssla med innan det är dags. Bland annat ska ett stort fält slås för att göra plats för en parkering.
– Om det här blir lyckat så fortsätter vi nästa år!

Text och bild: JAN HULTMAN

Share