Ta moppen runt Koh Samui

En stor turistmagnet

[caption id="attachment_22448" align="alignright" width="640"] Ön Koh Samui är kantad av fina stränder, särskilt på norra och västra sidan.[/caption]

 

Ska du som många andra svenskar åka till Thailand i vinter? Då kanske du hamnar på ön Koh Samui i landets sydöstra del. Och bästa sättet att se ön är att hyra en moped och ge sig iväg på en egen upptäcktsfärd.

Ön Koh Samui är ett av de stora turistmålen i Thailand. Det är en vacker ö utanför staden Surat Thani på landets sydöstra kust. Strax intill ligger även två andra stora turistöar, dykparadiset Koh Tao och Koh Phangan som är känt för sina fullmånefester.

Många som reser till området brukar kombinera dessa tre öar under sin resa men det går även bra att bara stanna på Koh Samui om man vill det. Här finns det mesta: fina stränder, bra nattliv, fina sevärdheter och en mängd olika aktiviteter. Mest turister samlas det i staden Chaweng, där solstolarna trängs på den långa stranden. Här kryllar det också av restauranger, barer, skräddare, snabbmatskedjor, försäljningsstånd och butiker. Ungefär som på vilken turistort som helst på Mallorca eller Kanarieöarna, med andra ord. Näst största turistorten är Lamai en bit söderut på ön. Här hittar du också Mc Donalds, svenskrestauranger och en massa tjejbarer, men staden är lite lugnare och mer avslappnad än Chaweng.

Runt ön finns också en massa mindre samhällen som Bo Phut och Maenam, men turistboomen på senare år har gjort att byarna mer eller mindre vuxit ihop så att det i princip är omöjligt att säga var den ena börjar och den andra slutar.

Runt hela ön, längs med kusten går Samuis huvudväg och det är utmed den som den mesta bebyggelsen finns. Vill man själv se Samui är en mopedtur runt ön en perfekt dagsutflykt. Att hyra moppe kostar ungefär 50 kronor per dag och då blir du både solbränd och har roligt när du kör i de ofta ganska branta backarna. Tänk bara på att det är vänstertrafik, annars kanske du får en ”Samui tatoo”, det vill säga ordentliga skrapsår efter att ha kört omkull med mopeden.

För att vara en så pass liten ö finns det förvånansvärt mycket att se och göra på Samui. Här finns exempelvis banor för såväl vanlig golf som minigolf och fotbollsgolf. Under en period hade ön även en frisbeegolfbana. Du kan även åka nedför en backe inuti en stor plastboll om det lockar, ta en spabehandling eller se en thaiboxningsmatch. Dyka, snorkla, gymma eller gå matlagningskurs. Listan kan göras lång. Ön har även ett flertal djurfarmer, zoo och djurshower, men tipset är att man läser på väldigt noga innan man besöker dessa så man kan avgöra om djuren behandlas väl.

Alla dessa aktiviteter hinner du givetvis inte med på en moppetur runt ön. Här kommer istället en rekommenderad dagsutflykt. Detaljerade kartor tar du gratis i olika stånd, butiker och restauranger runt ön.

Big Buddha Samuis mest kända landmärke är en stor gyllene Buddhastaty vid ett tempelområde ganska nära flygplatsen

Bada i Choeng Mon Mysig strand på norra delen av ön som ligger lite avskilt från det värsta turistlivet. På vägen hit finns även ett stort, nybyggt tempel.

Handla i Nathon Nathon är en ganska tråkig stad, men gör som thailändarna – åk dit och shoppa. Och kanske äta lunch.

Besök ett vattenfall På västra sidan av ön finns flera vattenfall. Se bara till att inte åka dit under värsta torrperioden, då är det inget att se.

Mumifierad munk I ett tempelområde på västsidan sitter en mumifierad munk i en glasmonter. Han bär den traditionella oranga munklädseln och den mindre traditionella accessoaren solglasögon.

Grandfathers and grandmothers rock Strax utanför Lamai hittar du två stora klippor som faktiskt påminner om farmor och farfars ädlare delar.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON  

Vill du läsa mer? Bli prenumerant.

Skapa konto
Logga in

Share