Talmansbesök i Helsingfors

Den finska riksdagens talman Paula Riisiko var värd för mitt besök i Helsingfors.

I förra veckan genomförde jag min första officiella talmansresa med fullt program och besökte Helsingfors under två dagar. Det är tradition att en ny talman, statsminister och utrikesminister gör sin första officiella resa till just vårt östra grannland, för att markera vår långa gemensamma historia, men också våra många samarbeten idag.

Min värd under besöket i Helsingfors var Paula Riisiko, talman i Finlands riksdag, och på programmet stod bland annat diskussioner med flera av riksdagens utskott: utrikesutskottet, grundlagsutskottet och framtidsutskottet. Jag och övriga i den svenska delegationen träffade också Finlands president Sauli Niinistö på hans residens, Talludden, och Finlands försvarsminister. Sauli Niinistö omvaldes förra året med bred marginal som president och det var intressant att samtala om läget i världen med en så erfaren statsman.

Likaså uppskattade jag möjligheten att diskutera vårt finsk-svenska försvarssamarbete med försvarsministern. Både i Finland och Sverige finns det uppenbarligen ett brett stöd för att utveckla och fördjupa samarbetet på försvarsområdet. Andra ämnen som diskuterades var det nordiska samarbetet och särskilt det svenska ordförandeskapet i Nordiska rådet under 2019, den svenska regeringsbildningen och det stundande valet i Finland.

Som avslutning på programmet talade jag om demokrati och riksdagens firande av den svenska demokratins hundraårsjubileum. Det skedde vid ett evenemang på Sveriges ambassad i Helsingfors. Min ambition är att göra något apropå demokratijubileet i samband med varje officiell talmansresa jag genomför. Det ger tillfälle att diskutera demokratin i dåtid, nutid och framtid med kollegor i olika länder.

I tisdags, den 5 februari, firades Runebergdagen, till minne av Finlands nationalskald, Johan Ludvig Runeberg. När jag var i Helsingfors passade jag på att inför Hufvudstadsbladets kamera önska det finska folket glad Runebergdag och läsa Runebergs kända dikt Sven Duva (ibland Dufva). Inspelningen finns här: https://www.hbl.fi/artikel/sven sk-toppolitiker-gratulerar-medsven- duva-alla-28-verserna/

Share