Trivsamt utflyktsmål

Holmbo ligger ”mitt i” med sju mil till flera städer

Maria Nilsson har 15 000 artiklar i sin butik Marias Hus som bland annat säljer inredning, presenter, väskor och textilier.

Hannäs (LT)

För den som söker ett utflyktsmål på den östgötska landsbygden är Holmbo en plats att besöka. Här finns två butiker med kläder och inredning, ett café och två loppisar. Denna plats är belägen mellan Valdemarsvik och Åtvidaberg, i Hannäs socken. I Holmbo har det under många års tid bedrivits olika verksamheter i hus runt omkring, bland annat i den gamla skolbyggnaden. Det var här som Maria Nilsson år 2006 öppnade sin butik Marias Hus. Tidigare hade hon drivit en liknande affär i Gamleby, men när skolbyggnaden blev till salu såg hon sin chans att flytta hem verksamheten. Under årens lopp har sortimentet utökats, för att idag bestå av 15 000 artiklar, fördelat på två våningar i den gamla byggnaden. Utbudet består av inredning, presenter, väskor, textilier, teer och en hel del annat. – Jag vill ha ett sortiment och en prisnivå som passar alla. Att det är brett gör det unikt, tror Maria. Att butiken med sitt unika läge och sortiment dessutom blir ett slags utflyktsmål tror Maria gör att hon kan stå sig i konkurrensen från näthandel, något som annars kan slå hårt mot små butiker på landsbygden. – Många ställer sig frågande till hur det är möjligt att bedriva verksamhet här. Jag anser att det ligger centralt, sju mil åt alla håll, till Västervik, Linköping och Norrköping. Vi är mitt i, säger Maria.

Eva Johansson driver det populära cafeté i Hannäs.

Bredvid Marias Hus, i byggnaden där bland annat träslöjden låg när skolan var igång, ligger idag Evas café. Det var i samband med att Marias Hus öppnade 2006 som Eva Johansson också öppnade sitt café. – Tanken har alltid funnits där, ända sedan jag var liten. Jag har alltid bakat, berättar Eva. De olika sorters kakor som finns här är uppskattade bland gästerna, och Eva får ofta höra att hon håller låga priser. Förutom de små kakorna, som man med fördel kan ta flera av, finns det bland annat smörgåsar, bullar och glass under sommaren. Kaffe också, förstås. Eva bakar tårtor och smörgåstårtor på beställning, något som är uppskattat i bygden med omnejd, av såväl föreningar som privatpersoner. År 2016 blev Eva utsedd till årets Hannäsbo, ”för att hon har skapat Evas café som en samlingspunkt för lokalbefolkningen och en välkomnande plats för besökare till orten”. Under ett antal år var det Eva och Maria som höll öppet i Holmbo, men 2015 öppnade en ny butik, rakt över vägen från den gamla skolan. Idas syster Sofie är butiken med herr- och damkläder, inredning och annat gott och blandat. De två systrarna Ida och Sofie öppnade butiken i det hus som de själva vuxit upp i, och där det tidigare bedrivits affärsverksamhet och loppis. Båda två har arbeten vid sidan av, men de kämpar för att förhoppningsvis kunna leva av verksamheten i framtiden. Nyligen utökade de sitt företag och öppnade en butik i centrala Valdemarsvik. Förutom dessa två driver de också en webbutik, med kunder över hela landet. För den som tidigare handlat hos Idas syster Sofie, känt sig nöjd och vill handla mer men bor långt bort, är det alltså möjligt att fortsätta handla via nätet. De tre butikerna kompletterar varandra, och Ida poängterar att de gör sitt bästa för att man som kund ska bli nöjd. – Om något saknas i den ena butiken, kan vi ta med från den andra. Allting går att ordna, vi löser det, berättar hon. Innehavarna av de tre verksamheterna talar alla om Holmbo som ett utflyktsmål, att det är en härlig plats och att många av besökarna kommer långväga ifrån. För Evas del vill hon driva cafeét så länge hon orkar, tycker det är roligt och ser att antalet besökare ökar. Ida och Sofie tycker det är jätteroligt med företag på landsbygden, och framhåller att kommunikation och samarbete där man uppmuntrar varandra är viktigt. Maria är lugn och bestämd i sin sak. – Det går att driva företag på landet, säger hon. Marias Hus och Idas syster Sofie finns både på Instagram och Facebook, för den som vill bli inspirerad och hålla sig uppdaterad om exempelvis öppettider.

Text och bild: ANNA-KARIN TIMAN

Vill du läsa mer? Bli prenumerant.

Skapa konto
Logga in

Share