Utforska Australiens vackra östkust

MÅNGA FINA STOPP PÅ PACIFIC HIGHWAY MELLAN BRISBANE OCH SYDNEY

I Yamba kan man ta det lugnt och koppla av.

AUSTRALIEN (LT)

Har du bara några veckor på dig i Australien är ett bra tips att förlägga dom till landets östkust. Tar du bilen på Pacific Highway mellan Brisbane och Sydney kan du njuta av många av… Australiens sidor på kort tid.

Reser man till Australien måste man oftast begränsa sig. De flesta kan inte vara borta de månader som krävs om man vill ta del av hela kontinenten. Ett sätt att kunna se mycket på kort tid är att följa kustvägen söderut.

Ta Pacific Highway mellan Brisbane och Sydney, där sevärdheterna ligger på rad och bjuder på det mesta från storstäder och surfingstränder till småstadscharm och vattenfall.

Några stopp:

1. Brisbane
Australiens tredje största stad med två miljoner invånare, men ändå ganska okänd för de flesta. Modernt, rent och välordnat med gångavstånd till det mesta. Gå utmed floden, upptäck parkområdet Southbanks, åk till Lone Pine koalafarm eller ta en öl på uteserveringarna.

2. Surfers Paradise
Turistort med sol och bad och enorma stränder. Lär dig surfa på dagarna och partaja på nätterna. Del av Gold Coast som är ett stort turistmål med nöjesparker, restauranger och saker att göra för både ungdomar och barnfamiljer.

3. Byron Bay
Koppla av i hippieland, turistigt på ett mysigt och avslappnad sätt. När du tröttnat på strandliv kan du ta bilen en bit inåt landet. Där finns nationalparker, regnskogar, vattenfall och vackra dalgångar. Och en massa vilda kängurur.

4. Lennox Head
Byron Bays lillasyster. En liten ort med en oändlig strand som är nästan helt öde. Här finns även en fin liten insjö att bada i.

5. Ballina
Trevlig liten småstad med marinmuseum, skatepark och en otroligt vackert belägen kyrkogård. Passande för familjesemester.

6. Yamba
Småmysig kuststad där man kan ta en fika i marinan och titta på båtar. Strax intill ligger Angourie point där man kan titta på utsikten och besöka några av de många stränder i Australien som är kulturskyddade för att skydda surfkulturen.

7. Mac Lean
Ta turistvägen förbi MacLean och kolla in floden och alla små fina hus. Besök utsiktspunkten och klippformationen Pinnacle rocks.

8. Coffs Harbour
Trevlig familjestad där man kan promenera kring marinan, upptäcka Muttonbird Island och äta gott på restauranggatan. Bo vid stranden och prova gärna nudistbadet som ligger skyddat bakom klipporna. Strax utanför staden finns ett kultigt surfmuseum.

9. Dorrigo nationalpark
Gör en avstickare inåt landet på ”The Waterfall way” och besök Dorrigo nationalpark med vattenfall och regnskog. Missa inte infocentret.

10. Nambucca Heads
Ännu en mysig småstad där man kan stanna för en bit mat, kolla utsiktspunkter, orörda stränder, lagunen och den fina sandön. Missa inte heller mosaikväggen inne i stan.

11. Port Macquarie Ingen partystad, men det finns många restauranger vid vattnet. Stanna för en matbit eller lite bad, staden är omgiven av sju stränder. Här finns även ett koalasjukhus.

12. Forster/Tuncurry
Tvillingstäder som så smått börjar likna Gold Coast. Ligger vackert beläget i sjödistriktet. Missa inte Green cathedral – en utomhuskyrka bland träden vid sjön.

13. Nelson Bay
Center för Port Stephensbukten. Gå runt i marinan, ta färjan över till Tea Garden och Hawks Nest eller spana på valar och delfiner. I närliggande Anna Bay finns storslagna sanddyner.

14. Newcastle
Gammal, sliten stad som skulle vara jättefin om den rustades upp. Här finns många fina/annorlunda hus, särskilt kring udden, The hill och King Edwards park. Kolla in fortet, stranden, Nobbys Head, det gamla badhuset och barerna kring Darby street. Newcastle är även utgångspunkt för vin distriktet Hunter valley.

15. Sydney
Modern storstad känd för sitt operahus, den magnifika bron Harbour bridge, Bondi beach, det storslagna landskapet vid Blue Mountains och mycket, mycket mer…

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share