Vackra toner att älska i juletid

Julturné startar i Petrus Magniskolans aula

Bengan Janson spelar på sitt dragspel och Tina Ahlin på sitt munspel samtidigt som hon håller en mikrofon.

VADSTENA (LT)

Tina Ahlin och Bengan Janson är på julturné med ”Musiken vi älskar – toner i juletid”. De startar i Petrus Magniskolans aula i Vadstena och fortsätter sedan med ytterligare sex konserter. Upplägget är att de på varje plats samsjunger med en lokal kör. Här är det adventskonsert med den fyrstämmiga damkören TonArt under ledning av Anna Gullman.

Trots att det inte blir någon julkonsert 2020 är året stort för Bengan. Han får två av musikvärldens fina stipendier. Först kommer Monica Zetterlund- stipendiet och lite senare Povel Ramelsällskapets KaRAMELodikt- stipendium. Tina får i år Tage Danielsson-stipendiet av sällskapets vänner.

Dagens konsert känns nästan lite hemlig. Den är visserligen planerad sedan länge men ändå sparsamt marknadsförd. Det finns ingenting varken i Länstidningens evenemangsspalt eller bland evenemangen på kommunens hemsida. Ändå är hälften av de 300 biljetterna bokade och betalda via swish långt i förväg.

Konsertens datum, den 28 november, lägger sig mellan två coronabegränsningar. Just denna dag kan man vara många i samma rum och man behöver inget vaccinpass för att komma in. Det räcker med att man får sitt namn avbockat på en lista vid entrén. Listan är gjord efter ordningen på betalningen och inte i bokstavsordningen så ibland blir det lite letande.

Redan en kvart före utsatt tid är aulan ganska välfylld. Strax efter klockan 16 kommer kören TonArts 26 kvinnor, de flesta klädda i vitt, vandrande nerför den ena gången mot scenen där en flygel står och väntar.

– Hej, säger körledaren och arrangören Anna Gullman, i en högtalare, varmt välkomna! Adventskonsert, julkonsert och nyårskonsert. Vi firar allt på en gång. Advent är exakt i tid, jul är litet tidigt, nyår är kyrkans nya år som börjar nu.

Anna berättar att den som vill höra och se mer av Bengan och hans dragspel har chansen vid utdelningen av årets nobelpris.
– Är ni friska?

Bengan tar över mikrofon och scen och börjar med en fråga till publiken.
– Annars, fortsätter han allvarligt och pekar mot dörren.

Alla tycks känna sig friska, lamporna på väggen strålar och det blir musik i en skön blandning. Staffansvisa från Orust, Hymn for the beauty, The Christmas blues, Stilla natt, Nu är julen här över stad och land. Ett försök med allsång blir inte så kraftfullt men desto bättre går det när kör och artister sjunger sin första julkonsert tillsammans.

Tina har en tradition på julafton. Hon ser alltid på Karl- Bertil Jonssons julafton. Bengan blir helt överraskad. Det har han inte en aning om. Bortsett från att Tina berättar det vid repetitionen. Nu sjunger han till dragspel och Tinas munspel.

– Munspel är ett omöjligt instrument, säger Bengan.

Lite senare berättar Tina om en händelse med de skor hon har på sig. Hon har två par lika och senast får hon med sig två högerskor. Då har hon ont i sina tår länge efter föreställningen. En historia som även berättar om en professionell artists syn på sitt arbete.

Vi närmar oss slutet, säger Tina och framför ”I helgdagars ro”, en text som hon har fått via sociala medier.
– Tack för att ni kom och att ni vågar gå på evenemang, säger Bengan.

Tina och Bengan lämnar scenen men publiken lämnar inte salongen. De två musikerna gör en ny entré. Är ni inte nöjda?, undrar Bengan. Nej, svarar publiken och får sedan det obligatoriska extranumret, denna gång ”Nyårs önskan”. Kören sjunger med och det hela känns lika välrepeterat som hela den vackra konserten. Nästa föreställning blir i Rimbo men då gäller det att ha vaccinpass.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share