Västra Ryd ordnade gemensam jaktdag

Tio jaktlag gick samman mot vildsvinen

Töresfalls jaktlag ställde upp med följande manskap under vildsvinsjakten i Västra Ryd: Hans Pihl, Jerry Johansson, Anders Stensson och Johan Andersson.

YDRE (LT)

Vildsvin är ett stort problem för Sveriges bönder. De förstör både vallar och beteshagar. Västra Ryd älgskötselområde satsade på en gemensam jaktdag av vildsvin. Resultatet blev… att fyra jaktlag lyckades fälla sex grisar, två älgkalvar och en räv. 10 av 25 jaktlag var på benen denna dag.

Länstidningen Östergötland valde att hälsa på hos Töresfalls jaktlag, vars marker ligger norr om Östra Lägern i Ydre kommun. I det jaktlaget återfinns ordföranden för Västra Ryds älgskötselområde Anders Stensson.
– En sådan här samordnad dag är viktig och bra. Lagen kan komma överens om att de får skjuta vildsvin för varandras hundar, hjälpa varandra genom att jaga gemensamt över lagens markgränser. Det kan öppna för att man i framtiden jagar älg tillsammans, funderar han. Några lag gjorde gemensam sak redan förra året, men för hösten 2020 fattade jaktlagen beslut vid höststämman om en vildsvinsdag lördagen den 28 november.

Anders Stensson är både jägare och bonde. Han ser på nära håll de problem som vildsvinen för med sig. De bökar upp vallarna där bönderna ska skörda ensilage så att både jord och sten följer med och förorenar djurens mat.

Många bönder väljer bort att låta säden mogna utan skördar den tidigare för att slippa få den uppäten. Skaderisken är också stor när stenar kommer in i de olika maskinerna och kan katapultas ut och in i traktorernas förarhytter. Sådana stenar kan skada både människor och maskiner.

Bönder väljer att stängsla in åkrar till en stor kostnad och beroende på val av stängsel ha mer eller mindre chans att hålla vildsvinen utanför.

Historiskt sett är vildsvinet ett av de djur som alltid har funnits i vår del av världen. På 1700-talet utrotades de och var ur Sveriges fauna fram till för 40-50 år sedan, då det skedde rymningar och kanske också utsläpp från hägn. Sveriges riksdag fattade beslut om att vildsvin var och är en del av Sveriges inhemska fauna och skulle få etablera sig. På dessa år har ett fåtal brett ut sig och ökat så att numera överstiger antalet skjutna vildsvin med råge antalet skjutna älgar.

Jaktåret 2019/2020 sköts 146 000 vildsvin mot 80 000 älgar. Vildsvinet orsakar också näst efter rådjuren flest viltolyckor i trafiken. 47 000 för rådjuren och nära 8 000 för vildsvin. Statistik från 2019.
– Jägare och markägare måste mötas i hur förvaltningen och jakten av vildsvin ska gå till. Ibland leder det till konflikter. Det skjuts för lite vildsvin tycker markägarna. Många jaktlag jagar både älg och vildsvin när det går. Ibland fungerar det bra, ibland inte. Vissa hundförare vill hålla sina hundar vildsvinsfria, de ska vara rena älghundar.

Jämthunden Birka, som för dagen är med i Töresfall, är både älg- och vildsvinshund. Den 11-åriga tiken är en fin representant för sin ras.
– Jämthundar är en bra hund för vildsvinsjakt, inte för skarp och hon går inte på för hårt, säger hundföraren Hans Pihl. Vildsvinens utbredning har ökat på antalet skadade hundar vid jakt. Speciellt för de hundraser som är lite för närgångna på grisarna men också när de försöker hjälpa sin husse vid attacker. Den här jaktdagen ställde Birka både en älgtjur (som inte var lovlig att skjuta) och fick upp vildsvin.

Vid elden intill jaktlagets vindskydd nära Bodaslätt berättar jägarna om jakten. Jerry Johansson hade två lite större vildsvin på kornet.
– Men de smet undan genom att hoppa ut i sjön och simma över viken till nästa udde. De är duktiga simmare. Jag fick aldrig något riktigt bra tillfälle att avlossa skott.

Inte heller jaktledaren för Töresfall Johan Andersson lyckades. Han bjuder på sitt misstag för dagen.
– Äsch, jag höll på och kollade på GPS-en var Birka var nånstans och det strulade. Plötsligt kommer suggan med fem kultingar på rad efter sig. Den sista stannar och står jättebra till, säger han och gör en liten konstpaus.
– Jag hade bössan över axeln och hörselskydden ovanför öronen. Så fort jag började röra på mig stack kultingen iväg.

Skrattsalvorna ekar runt brasan och Johan lägger till att han gärna bjuder på sitt tillkortakommande. Ibland stjälper den nya tekniska hjälpmedlen mer än de hjälper skulle man också kunna uttrycka det hela.

Visst är det roligt med gemensam jakt på det här viset, men, framhåller Jerry Johansson:
– Ska man kunna skjuta många grisar då är det smygjakt som är melodin.

Jakt vid åtel är ett annat effektivt sätt att få tillfälle att skjuta vildsvin.

Bättre lycka hade de två jaktlagen Ingelstorp och Stubbarp som arbetade tillsammans. Det blev dels en älgkalv men också två svartgrisar.
– Vi hade så många observationer av älgar, åtta olika konstellationer, kändes nästan som om det hade varit på 1980-talet, tyckte jaktledaren Tomas Robertsson dagen efter den lyckade jakten.

Nästa helg får jaktlaget en ny chans till gemensamhetsjakt. Då ska älgskötselområdena i Asby och Torpa också ha gemensam jaktdag på vildsvin. Eftersom man inte får önska att det går bra så önskar tidningen Töresfall skitjakt.

Text och bild: ANN SOFIE FREDRIKSSON

Share