Norrköpings stadsbibliotek 50 år

Jubileum tar med besökarna på en tidsresa tillbaka till 70-talet

50-årsjubileet firas med en rad programpunkter med anknytning till 70-talet. Kläderna på bilden är inlånade från Östgötateatern.

NORRKÖPING (LT)

1971 uppfördes stadsbiblioteket i Norrköping. Under hösten firas 50-årsjubileet med en nostalgisk tidsresa som på olika sätt anknyter till bibliotekets rötter i 70-talet.

Jubileet startar den 20 september och pågår fram till den 10 oktober, och programmet innehåller ett brett utbud av författarmöten, utställningar och andra aktiviteter. För ordningens skull ska påpekas att det inte är biblioteket som fyller 50 år utan den nuvarande betongbyggnaden, vars omtalade arkitektur delar människor i två läger: de som uppskattar den tidstypiska brutalistiska stilen och de som tycker att det grå betonghuset är en skamfläck för staden.
– Det kommer faktiskt ganska mycket turister hit som vill ha fakta om huset, och till exempel veta vad arkitekten hette. Det har blivit lite av en sevärdhet. Många kommer in och frågar efter en folder om huset men vi har tyvärr ingen sån, berättar Karin Nilsson som är barnbibliotekarie och jubileumsansvarig på Norrköpings stadsbibliotek.

Den som vill se hur huset såg ut när det byggdes 1971 kan besöka fotoutställningen “Bibban 1971”. Där kan man bland annat se att det fanns en japansk trädgård inne i biblioteket. En annan utställning är “Rum i rummet”.

– Där har vi byggt upp ett rum med lite gamla 70-talsmöbler och sånt, förklarar Karin.

Totalt visas sex olika utställningar, varav fyra av dem under hela jubileumsperioden, exempelvis “Barnlitteratur vi minns” som innehåller barnböcker och barnboksillustrationer från 70-talet av kända författare som Gunilla Bergström och Inger & Lasse Sandberg.

Programmet innehåller även en rad barnaktiviteter med koppling till 70-talet., exempelvis kan man göra sin egen batik-t-shirt och prova gamla arkadspel. Det blir även en proggig sagostund, dockteater om Alfons Åberg, diabildssagor och en del annat. Andra punkter på programmet innefattar bland annat ett musikquiz om 70-talet och olika Norrköpingsprofiler som berättar om sin hemstad för femtio år sedan. Flera författarbesök är också inbokade, som Kalle Lind från podden “Snedtänkt” och den före detta akademiledamoten Klas Östergren. Bland föreläsarna hittar vi matexperten Richard Tellström.
– Han har varit med i “Historieätarna” och ska prata om 70-talsmat. Tellström är ofta med i tv. När det ska pratas om mat i någon form, är han ofta med som expert. Han är måltidsforskare och ska prata en del om 70-talet men även en del annat om mat överlag.

Även stadsantikvarie Ellen Holtermann Wiig kommer och föreläser under jubileet. Hon ska prata om själva biblioteksbyggnaden som väcker så mycket känslor hos Norrköpingsborna.
– Det skulle vara kul om det kom någon som inte gillar den här byggnaden alls, så det blir lite diskussion. För hon gillar byggnaden och tycker den är jätteintressant, säger Karin och berättar om hur bibliotekens roll förändras genom åren.
– Biblioteket har haft olika programverksamheter även tidigare. Men jag har jobbat här i nästan tio år, inom barnverksamheten.

Och inom det har det utvecklats under de här åren och numera finns mycket mer programverksamhet än tidigare. Och när jubileet är över kommer biblioteket att fortsätta med olika aktiviteter och evenemang.

– Ja, vi kommer att ha Susanna Alakoski här senare i höst, och egentligen kunde hon varit med i jubileet. Hon har ju skrivit “Svinalängorna” som handlar om 70-talet, men hon kunde inte komma förrän i november, säger Karin.

Text: TOBIAS PETTERSSON Bild: NORRKÖPINGS STADSBIBLIOTEKET

Share