Adventspromenad lockade Björsätersbor

Mysig coronasäkrad kvällsvandring i decembermörkret

Anette Hambalek tyckte det var trevligt med alla grannar som deltog i den mysiga adventspromenaden.

BJÖRSÄTER (LT)

Tipspromenad, loppis och varmkorv. I Björsäter anordnade man en adventsvandring utmed Kyrkängsvägen, som blev en slags coronasäkrad julmarknad.

Denna december lyser julmarknaderna med sin frånvaro på de flesta håll av lätt insedda skäl, men här och var görs det försök att skapa alternativa arrangemang som gör att människor får komma ut och känna julstämning, handla hantverk och julsaker till doften av varm glögg och pepparkakor.

I Björsäter anordnades ingen traditionell julmarknad detta år, istället provade man en ny variant som var en adventsvandring utmed de mysiga husen på Kyrkängsvägen strax bakom kyrkan.

En julmarknadspromenad skulle man kanske kunna kalla det, för vandringen innehöll mycket av det som brukar finnas på en julmarknad men med den skillnaden att stånden var rejält utspridda så att besökarna kunde hålla ordentligt avstånd och minimera smittorisken.

Rundan utgjordes av en sträcka på några hundra meter och utmed vägen hade de boende ställt ut ett tiotal bord där man kunde fynda saker både till sig själv och till julklappar.

Brasor, lyktor och marschaller lyste upp vägen, och längs sträckan fanns även en tipspromenad. Där skulle man svara på tio juliga frågor och swischa ett valfritt belopp till en välgörenhetsorganisation så hade man chans att vinna priser.

Vid ett av borden såldes stickade vantar, vid ett annat bjöds det på glögg och pepparkakor. Den hungrige kunde köpa ostkaka, choklad, bröd och ost, eller ta sig en Bullens varmkorv för att värma sig i kvällskylan.

Det fanns presenter och prylar av både juliga och inte så juliga slag. Ljusstakar och tomtar stod granne med teer och hemstickat. Men för många var nog det viktigaste att få komma ut och träffa folk, och få en känsla av att saker var ungefär som vanligt.

En av försäljarna var Anette Hambalek som kommit hem till sitt gamla barndomshem och ställt upp ett bord. Hon hade planerat för en ”riktig” julmarknad i Vårdsberg men den ställdes in när coronarestriktionerna skärptes och då blev adventspromenaden i Björsäter ett bra substitut.

Och kanske kommer adventsvandringen tillbaka nästa år? Åtminstone är det nog många Björsätersbor som hoppas på det.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share