Årets landsbygdsföretagare

Eneberga gård prisades av Landshypotek Ekonomisk Förening Östgöta

Eneberga gård på Vikbolandet utsågs till årets landsbygdsföretagare Östgöta. I mitten med presentkorg och diplom bröderna Tomas och Peter Johansson.

VIKBOLANDET (LT)

Det blev de två Vikbolandsbröderna Peter och Tomas Johansson samt deras far BengtÅke som fick ta emot priset för Årets Landsbygdsföretagare Östgöta. Eneberga Gård AB är… ett genuint familjeföretag med inriktning på mjölk- och köttproduktion samt växtodling, och Peter och Tomas är noga med att lyfta fram sina engagerade medarbetare som en viktig del av framgången.

Utmärkelsen Årets landsbygdsföretagare syftar till att stimulera och uppmärksamma entreprenörskap och företagande inom de gröna näringarna. Priset är instiftat av Landshypotek Ekonomisk Förening Region Östgöta och Landshypotek Bank.

Utdelningen av priset skedde på Eneberga gård några kilometer sydväst om Östra Husby i mitten av november och Sarah Hamilton-Widegren läste upp motiveringen som löd:
“Eneberga Gård AB är ett genuint familjeföretag med inriktning på mjölk- och köttproduktion samt växtodling. Här bedrivs en välfungerande verksamhet med god lönsamhet. Med ett starkt fokus på produktion och effektivisering har Tomas och Peter Johansson vidareutvecklat den verksamhet som deras far Bengt-Åke lagt grunden till och fortfarande är en viktig del av”.

Motiveringen fortsätter:
”Efter att ha gjort en rejäl satsning på korna har Johanssons utvecklat verksamheten över tid. Härnäst planeras framtidsinvesteringar inom hållbarhet och logistik för att effektivisera befintlig produktion. Eneberga Gård är ett av många exempel på framgångsrikt landsbygdsföretagande där företagandet blir en del av livet och livet en del av företagandet. Hos Eneberga Gård kan många känna igen sig och finna inspiration. Eneberga gård är väl värd priset som årets landsbygdsföretagare Östgöta”.

– Jättefin motivering, tycker jag. Den var jättetrevligt utformad, kommenterade Tomas när applåderna lagt sig.

Bröderna fick förutom äran ett diplom och en korg med diverse godsaker, bland annat ett presentkort på 5000 kr till restaurang Jord i Linköping som blivit utsedd till Årets viltkrog två år i rad.

Tomas och Peter berättar att verksamheten vuxit steg för steg. Bengt-Åke hade först en liten gård med mjölkproduktion vid Ållonö. Därefter byggde de upp mjölkproduktion vid Rönö innan de flyttade hem till Eneberga och stod lite i valet och kvalet kring den fortsatta utvecklingen. Från 2013 och framåt har de fått tillgång till mer mark och sedan dess har det stadigt gått uppåt samtidigt som de förfinat verksamheten.

– Vi har blivit mer fokuserade. Vi gör vårt bästa resultat genom tiderna nu 2021 och då har vi ändå lite färre kor, fast mer produktion per ko, förklarar Tomas.
– Vi har gjort ett större kliv i avkastning från 2019 när vi flyttade all mjölkproduktion hit och till idag än vad vi gjorde från 2010 till 2019, lägger Peter till.

Idag har Eneberga gård runt 550 nötkreatur och förfogar över ungefär 600 hektar åkermark, varav de äger ungefär en fjärdedel själva. Till det kan läggas cirka 50 hektar skog. Och schemat är fullt med nya projekt att ta tag i.
– Vi håller på att bygga en väg genom skogen till den andra gården och vill göra lite bättre foderlagringar. Just nu siktar vi inte på att växa mer utan håller på och konsoliderar och knyter ihop den befintliga produktionen, säger Tomas.

Hur känns det att få utmärkelsen?
– Det är givetvis jätteglädjande, det är alltid roligt med uppmuntran. Det är ett kvitto på att vi har duktiga medarbetare, säger Tomas.
– Det här är inget vi gör själva utan vi vill verkligen lyfta våra medarbetare. Lika mycket ära ska gå till personalen, säger Peter.
– Mycket av att mjölkproduktionen funkar så bra som den gör nu är att våra duktiga stalltjejer och medarbetare ute i driften är så delaktiga, och det har gjort att verksamheten gått riktigt bra de sista åren. Det hade aldrig funkat om inte alla varit så engagerade som de är, säger Tomas

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share