Årets vinnare av Nyponet utsedd

Ståupparen Ben Kersley fick Lars Winnerbäcks pris

Linköpings kanske finaste pris har delats ut. Lars Winnerbäcks Nyponet gick till ståuppkomikern Ben Kersley.

LINKÖPING (LT)

Spänningen var som vanligt stor när årets pristagare av Nyponpriset skulle avslöjas på Konsert & Kongress. Publiken spekulerade, vem skulle det bli denna gång? Och vinnaren blev en… engelsman som under många år arbetat hårt för att få igång en riktig stand up-scen i Linköping.

Årets Nyponpris var det sjätte i ordningen, och efter en inställd prisutdelning förra året var man nu tillbaka i Garden i Linköpings konserthus för den traditionella ceremonin.

Efter kulturcaféet Babettes 2016, bokarna och skivbolagskillarna i Gaphals 2017, Sam Anlér på cosplayfestivalen Närcon 2018, Ulrika Reinholdsson på Riksteatern Linköping 2019 och arrangören Sami Rahim förra året blev det stå upparen Ben Kersley som fick emot årets Nyponpris.

Konferencier var Henrik Jonsson och galan inleddes med musik av den lokala sångerskan Fanny Wandel. Därefter kallades fjolårsvinnaren Sami Rahim upp på scenen för att få den prisceremoni som sköts upp förra året. Sami har varit svårt sjuk i covid-19 under det senaste året och som en glädjeyttring över att både vara på benen igen och att dessutom få det fina priset passade han på att sjunga en trudelutt för publiken i Garden.
– Jag har kommit tillbaka bra men det tar lite tid. Läkarna sa tre år, men för mig som är kurd räcker det med ett år, sade Sami och drog ner skratt från publiken.
– Kultur är grunden för allt. Utan kultur är vi som en fisk utan vatten, fortsatte han och tackade juryn för priset.

Sedan var det dags att avslöja vem som skulle bli årets pristagare. Förutom prissumman på 100 000 kronor, äran och ett diplom består Nyponpriset av ett konstverk skapat av en lokal konstnär. I år var det ett nypon skapat av Jonathan Dewoon i målat lindträ, papiermaché och ull.

– Det är väldigt kul att ringa det där samtalet varje år till den som har vunnit. Den här gången svarade personen att: “det var fint, för jag sitter och betalar fakturor”, berättade Lars Winnerbäck innan han avslöjade vem vinnaren var:
– Nyponet 2021 tilldelas Ben Kersley!

Ben Kersley är en komiker och arrangör som under många års tid arbetat för att skapa en ståupp-kultur i Linköping. Han har varit ett namn som ofta nämnts i förhandsspekulationerna och i år blev han alltså pristagare med motiveringen:

“Ett gott skratt förgyller staden. Med obändig vilja och med mer energi än Tekniska verken har han satt Linköping på humorkartan. Idag är staden ett givet stopp för varje stand up-komiker på turné. 2006 landade denna brittiska eldsjäl på den östgötska slätten och sedan dess har inget varit sig likt. Krog, teater, dansbana eller parkeringshus. Lokalen har spelat mindre roll. Publiken har kommit, garvat och längtat till nästa gång. Vi lyfter på hatten och tackar för skratten. Snälla Ben Kersley, keep Linköping laughing”.

– Ikväll känns det som jag blivit en del av klubben. Om jag kollar på vilket sällskap jag har: Babettes, Gaphals, Sam och Närcon, Ulrika och teatern – bra sällskap! Sami Rahim – dåligt sällskap, men jag älskar honom! Och jag vill ge en extra eloge till Sami, mest för att han är den han är och den energi han har, men ännu mer för att den första gången jag stod på scenen i Linköping var på L´Orient på en open mic. Så tack så hemskt mycket!

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share